Rasfarlig fjell ble ikke undersøkt av geologer

Det rasfarlige fjellet Løsberga i Steinkjer ble ikke undersøkt skikkelig av geologer før beslutningen ble tatt om å bygge ut E6.

I 2005 vedtok kommunestyret i Steinkjer at E6 sør for byen skulle utvides til firefelts motorvei. Men Statens vegvesen fikk ikke utført geologiske undersøkelser før avgjørelsen ble tatt.

Den geologiske rapporten ble først laget året etterpå, melder NRK.

Krever gransking
I forbindelse med sprengningsarbeid har det vært flere store ras i fjellsiden. Mandag gikk et stort ras, som fortsatt sperrer E6 og Nordlandsbanen.

- Med bakgrunn i de hendelsene vi har hatt nå, ser vi helt klart at det hadde vært ønskelig at de vurderingene hadde vært på plass tidligere, sier kommunikasjonsleder Eivind Sperre Austnes i Statens vegvesen.

Leder i samferdselskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), tar opp saken med samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

- Jeg vil skrive et brev til statsråden hvor jeg ber om at det blir iverksatt en form for gransking for å finne hvem som er ansvarlige og hva som ligger til grunn for at man ikke har tatt de nødvendige geologiske undersøkelsene, sier Sandberg.

Ber om rapport
Navarsete sier hun vil følge opp saken.

- Jeg vil be om å få en rapport og en rask oppdatering på hva som har hendt, og så får vi vurdere hvordan vi griper saken an derfra, sier hun.

Det viktigste nå er å få rydde strekningen, så veien og jernbanen kan åpnes igjen.

- Dette er en særdeles viktig vei som binder i sammen landet vårt, vi er helt avhengig av at de får ryddet opp, sier hun.