Foreslår omfattende krisepakke

Byggenæringens landsforening (BNL) legger nå frem en omfattende krisepakke. I et brev til statsminister Jens Stoltenberg lister BNL opp en rekke konkrete forslag. (Se video)

- Følges de er det vårt håp at sysselsettingen kan reddes, sier adm. dir. Ketil Lyng i en kommentar til Byggeindustrien.

Lyng er særdeles opptatt av at kommuneøkonomien styrkes.

- Mange av våre forslag står og faller på det. Det er så mange ugjorte oppgaver i kommunene - og det er så mange bygg og anlegg som sårt trenger vedlikehold og stell. Nå har vi kapasitet i byggenæringen til å ta fatt på denne og andre store oppgaver, sier Lyng.

Bidra konkret

Byggenæringens Landsforening er bedt av Regjeringen om å bidra med konkrete innspill for å bremse effektene av finanskrisen og nedgangs-konjunkturen som utvikler seg i rekordfart både nasjonalt og internasjonalt.

- BNLs nylig framlagte prognoser viser at 60.000 arbeidstakere vil bli berørt av fallet i aktivitetsnivået de neste to åra, sier Lyng som understreker at det nå er viktig å handle raskt.

BNL mener at første prioritet er å få finansmarkedet til å fungere. De foreslår i tillegg tiltak som har høy sysselsettingseffekt og som kan settes i gang raskt. Tiltakene er knyttet til realisering av viktige samfunnsmålsetninger.

- Finanskrisen vil få betydning for byggenæringen ut over 2009. Det er derfor viktig at det umiddelbart settes i gang et arbeid med å planlegge og prosjektere bygg som det er samfunnsmessige behov for å oppføre, påpeker Lyng.

BNL mener regjeringen må fokusere på følgende områder:

Kommuneøkonomien må styrkes. BNL er alvorlig bekymret for utviklingen i kommuneøkonomien. BNL mener derfor at kommunene som følge av finanskrisen må få kompensasjon for inntektsbortfall og tap på investeringer. I tillegg må kommunene få tilført ytterligere 10 mrd kroner i frie inntekter. Dette vil være viktig for å legge til rette for igangsetting av mange kommunale byggeprosjekter. Kommunalbanken få økt egenkapital for å kunne gi kommunene gunstige lån.

Husbanken må få økte lånerammer. I første omgang må Husbanken gis mulighet til å kunne trekke på rammen for boligfinansiering i 2009 allerede i 2008. Dernest må Husbanken tilføres ekstra lånerammer i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009 ved behov. Det er også viktig at bankene gir byggelån til Husbankfinansierte boliger.

Bygg flere studentboliger. Det er en dokumentert mangel på studentboliger flere steder. Per i dag er det planlagt og prosjektert 500 studentboliger utover regjeringens forslag om å bygge 1000 nye. I tillegg mener vi tilskuddet til bygging av studentboliger bør heves til 300.000 per bolig.

Bygg flere omsorgsboliger. Vi ber om at tilsagnet til bygging av nye omsorgsboliger økes tilsvarene 2000 boliger de neste fire åra.

Øk lånerammen for rehabilitering til bygging av skoler og svømmehaller og utvid ordningen til å gjelde alle offentlige bygg.


I tillegg foreslår BNL følgende konkrete tiltak for å stimulere til redusert energibruk i offentlige og private bygg:

Oppfordre kommunene til å rehabilitere bygninger etter ny TEK.

Eget ENØK-tilskudd til rehabilitering av kommunale bygninger.

Skattefradrag for ENØK-tiltak i private husholdninger.