Stein traff hus under sprenging

En stein gikk gjennom taket på et hus da Vegvesenet foretok en sprenging i Løsberga i Steinkjer torsdag ettermiddag. Alle beboerne var evakuert. 

Det var en ladning på 125 kilo dynamitt som ble detonert i forbindelse med oppryddingen etter steinraset som gikk over E6 og jernbanen mandag.

Beboerne i huset var evakuert og sto et stykke unna da steinen traff huset. De hørte steinen komme, og forteller at det kom et smell da den traff taket.

– Vi er ikke forbanna eller sinte, men ser fram til at prosjektet blir ferdig, sier huseierne Tove og Stein Gording til Trønder-Avisas nettutgave.

Vegvesenet opplyser at de ikke skal foreta flere sprengninger før fredag morgen. De karakteriserer sprengningen som vellykket og sier de var forberedt på at småstein ble spredt rundt rasområdet.

Revurderer sikkerheten

Arbeidstilsynet har tidligere vurdert sikkerheten for dem som jobber ved rasstedet som tilfredsstillende, men ba torsdag om et hastemøte med Statens vegvesen for å vurdere sikkerheten på nytt, melder NRK.

Vegvesenet har vurdert faren for stor til at Jernbaneverket kan starte opprydding på toglinjen nedenfor. Samtidig har de hatt sine egne arbeidere i rasområdet.

– Vi betrakter det som forsvarlig å utføre disse jobbene, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Asbjørn Moe.

Senioringeniør i Arbeidstilsynet, Anders Gjervan, sier til NRK at det er grunn til å se på de risikovurderinger som er foretatt, både for det arbeidet som er utført og for det arbeidet som skal skje fremover.

– Vi vil forsikre oss om at Statens vegvesen bruker den ekspertisen som er nødvendig, sier Gjevran.

Fortsatt rasfare
Rasfare hindrer fortsatt oppryddingen på Nordlandsbanen, og strekningen kan trolig tidligst åpne lørdag.

Vegvesenet må foreta en ny sprengning i rasområdet fredag før strekningen kan ryddes og åpnes.

– Hvis det er trygt etter sprengningen, kan Jernbaneverket starte oppryddingen fredag. Vi trenger minst åtte timer på jobben, så strekningen vil trolig kunne åpnes tidligst lørdag, sier informasjonssjef Dag Svinås i Jernbaneverket Region Nord til NTB.

I mellomtiden blir passasjerene fraktet forbi rasstrekningen med buss.
Det var under rutinemessig sprengingsarbeid mandag formiddag at store steinblokker raste ned på europaveien.

Vegvesenet kan ikke si når E6 igjen blir åpnet for bilistene. Arbeidet med å rydde veien vil kunne ta flere uker.