Stubholt: – Lite ønskelig sprekk

Ormen Lange og Snøhvit sprekker med til sammen 67,4 milliarder kroner. 

– Lite ønskelig, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet.

Prestisjeprosjektene Ormen Lange og Snøhvit topper en liste over prosjekter på sokkelen der samtlige, med to unntak, blir dyrere enn forutsatt. Samlet blir utbyggingen av 23 prosjekter 95 milliarder kroner dyrere enn de opprinnelige beregningene.

Stubholt mener at det ikke er riktig å bruke ordet kostnadssprekk, fordi det er snakk om kostnader som i stor grad ikke er besluttet. Merkostnaden er knyttet til utbygginger som ligger foran oss.
Dette gjelder både Ormen Lange-utbyggingen og andre store utbygginger på sokkelen og på mottaksanlegg i land.

Riktig
– Det som er riktig er at estimatene for hva fase II av Ormen Lange er 34,5 milliarder kroner høyere enn det opprinnelige estimatet fra 2004. Av dette er 18,7 milliarder kroner lagt inn i 2009-budsjettet, mens resten av det økte anslaget er lagt inn tidligere, sier Stubholt til NTB.

Hun peker på en komplisert undervannsteknologi, store havdyp, konkurranse om arbeidskraft og kompetanse som noen årsaker til at Ormen Lange-utbyggingen ser ut til å bli såpass mye dyrere enn opprinnelig beregnet.

– At vi får slike avvik i forhold til de opprinnelige estimatene er ikke ønskelig. Likevel er det for tidlig å si noe sikkert om hva sluttregningen blir. Nå er vi inne i en usikker tid der kostnader knyttet til arbeidskraft, kompetanse og anleggsvirksomhet faktisk kan gå noe ned, sier Stubholt.

Større avvik
Prosentvis har investeringsanslagene for Alvheim og Blane enda større avvik enn Ormen Lange, nemlig 99,2 og 90,9 prosent. Dette er prosjekter beregnet til 17,3 og 3,6 milliarder kroner, går det fram av Olje- og energidepartementets oversikt over prosjekter under utbygging i statsbudsjettet for 2009.

Ormen Lange/Langeled har et avvik på 47,6 prosent sammenlignet med den opprinnelige beregningen, og nesten alt er knyttet til fase II av utbyggingen.