Mater myndighetene med fakta

Boligprodusentene har innført ukentlig rapportering fra medlemmene. Hensikten er å mate myndighetene med fersk markedsinformasjon.

Denne rapporteringen skjer i nært samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL).

– Vi har besluttet å foreta ukentlige målinger av aktiviteten blant våre medlemmer. Vår samarbeidspartner Prognosesenteret vil bistå oss med å analysere tallene. Det er helt avgjørende for aktiviteten fremover at myndighetene til enhver tid får tilbakemelding om hvordan situasjonen ute i markedet er akkurat nå, opplyste en offensiv adm. direktør Per Jæger på bransjeorganisasjonens fagdag.

– Vi må få myndighetene til å velge byggenæringen for å opprettholde aktiviteten i landet i en nedgangsperiode, fremholder Jæger.

Den første målingen er gjennomført med 350 svar. Disse kunne melde av 270 boliger var stoppet på grunn av manglende finansiering i oktober, mens 246 var stoppet av andre grunner.

Ytterligere urovekkende er det at innrapporteringen forteller at bedriftene kun kan opprettholde dagens aktivitetsnivå i omlag tre måneder. Det betyr at det er kort tid igjen til bransjen står foran en oppsigelsesbølge.

58 prosent av bedriftene hadde opplevde problemer på grunn av manglende finansiering. Dette betydde i praksis at kunden ikke fikk byggelån, ikke fikk langsiktig finansiering i private banker eller at det ikke er mulig å skaffe mellomfinansiering for dagens bolig før innflytting i ny.

89 prosent av de som svarte tror rentenedgang er det beste tiltaket for å få i gang boligbyggingen igjen. 37 prosent nevner mellomfinansiering, mens 25 prosent rekker frem en mer aktiv Husbank.

Boligprodusentene jobber for tiden for å få på plass en avtale hvor Husbanken skal spille en mer aktiv rolle som alternativ til privat finansiering. Denne avtalen kommer vi tilbake til når den foreligger.