Ahus åpnet

Akershus universitetssykehus ble i dag offisielt åpnet av Hans Majestet Kong Harald under en festforestilling. 

Med sine 137 000 kvadratmeter og en kostnad på drøye 8 milliarder kroner er sykehuset et av Norges største landbaserte byggeprosjekter. Sykehuset er levert på tiden og til avtalt budsjett.

Mer enn 450 gjester var tilstede under åpningen, og foruten Kong Harald deltok blant andre helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen, fylkesmann Hans Røsjorde, styreleder Hanne Harlem og adm. dir. i Helse Sør-Øst RHF Bente Mikkelsen, styreleder Peder Olsen og adm. dir. Erik K. Normann ved Ahus, prosjektdirektør Nye Ahus Bjørn Sund, samt ordfører i Lørenskog Åge Tovan og politimester Jørgen Høidahl.

Ligger til rette
- Ahus er et sykehus for framtida. Med nytt bygg, nytt utstyr og ny teknologi ligger alt til rette for best mulig behandling og oppfølging av pasienter og pårørende, sa helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i sin tale under åpningsseremonien.

Avtalt tid og budsjett
1. mars 2004 kunne daværende helseminister Dagfinn Høybråten ta det første spadetaket til det som skulle bli det nye universitetssykehus i Akershus.

- Vårt mål har hele veien vært å bygge et sykehus som gir god pasientbehandling, og som er både driftseffektivt og moderne. Vi gleder oss over at bygget er levert til ett år før opprinnelig avtalt tid og på budsjett, sa adm. dir. Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst RHF.

Best mulig behandling
Bygget har gitt oss mulighet for å samle livsviktige funksjoner. Dette gir rask og effektiv håndtering av pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Tre av fire pasienter som kommer til Akershus universitetssykehus har behov for øyeblikkelig hjelp.

- Vi har samlet livsviktige funksjoner i en egen akuttsøyle. Dette for å sikre rask og effektiv behandling. Alt i dette sykehuset er bygd med ett eneste mål for øye; den best mulige pasientbehandling, sier administrerende direktør Erik Kreyberg Normann.

Nærhet
Sengeområdene i det nye sykehuset er delt inn i mindre enheter, såkalte sengetun. Hvert enkelt sengetun har syv senger fordelt på tre enerom og to to-sengsrom. Pasientrommene er plassert i tilknytning til personalets arbeidsstasjon, noe som sikrer nærhet mellom pasienter og helsepersonell.

Alle barn og unge, uavhengig av medisinsk lidelse, behandles i en egen Barne- og ungdomsklinikk.

- Barn og unge har spesielle behov, sier Normann. Vi har derfor samlet alle under 18 år i et eget senter. Hos oss kommer legene til barna, ikke omvendt.

Frigjør tid
De tekniske løsningene skal frigjøre tid som de ansatte bruker på pasientene.

- Transport av rent tøy og forbruksmateriell, distribusjon av blodprøver og medisiner, samt innsamling av søppel og skittentøy er oppgaver som helt eller delvis er automatisert med avsug, rørpost og automatiske vogner, forklarer Normann.