- Still krav til strømnettet

Strømnettet må tåle vind og snø. I Norge er det klare regler for hvor mye vind og nedbør bygninger, skip og offshoreinstallasjoner skal tåle, strømnettet er ikke underlagt tilsvarende regelverk.

- Vi mener påliteligheten ved overføring av kraft blir bedre dersom det etableres tilsvarende standarder for distribusjonsnettet for strøm, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

- Rett som det er opplever vi strømbrudd når det plutselig kommer mye snø, eller når det blåser kraftig, og skaden oppstår som regel i distribusjonsnettet mellom transformatorstasjonene og husstandene. Men strømnettet i Norge må kunne tåle vind og vær, heter det i en melding fra RIF. Riksrevisjonene la nylig fram en rapport som viser at vedlikeholdet ved strømnettet er for dårlig og at påliteligheten ved levering av kraft er for svak.

- Det bør derfor stilles krav til standarder på strømnettet, slik det gjøres til alle andre typer konstruksjoner, sier Liv Kari Hansteen i RIF.

Dagens vedlikehold
Det er viktig å sørge for at strømnettet blir vedlikeholdt på en god nok måte.

- I dag er det ofte slik at det repareres først når strømbruddet er et faktum. En bedre strategi er å holde strømnettet i stand, slik at feilen ikke skjer. RIF mener samfunnet som helhet vil være tjent med mer forebyggende vedlikehold etter gitte krav og standarder.

Løsninger finnes
- Nettselskapene, NVE og DSB bør sette seg ned å diskutere og finne løsninger på hvordan oppgradering av distribusjonsnettet kan gjennomføres, og hvordan vedlikeholdet skal organiseres. Det er også viktig å bli enige om hvilke standarder man legger til grunn for at strømnettet skal kunne fungere optimalt både for husholdninger, næringsliv og med tanke på å sikre vitale samfunnsfunksjoner, mener RIF.

- Dagens strømnett skaper ulemper både for vanlige husholdninger og for næringslivet, det reduserer også sikkerheten til vitale samfunnsfunksjoner, noe som ikke er ønskelig, avslutter Hansteen.