Lønnskonflikt i hver femte kommune

Aldri tidligere har de lokale lønnsforhandlingene endt med brudd i så mange kommuner som i år. Suverent flest brudd har skjedd i forhandlinger med lærerne. 

I så mange som 83 kommuner, eller nær hver femte kommune, ble det brudd i de lokale lønnsforhandlingene. Etter vårens streik var frontene mellom lærerne og kommunene så steile at det ble over 50 brudd. Det er dobbelt så mange som i det vanskelige oppgjøret i 2006, skriver Kommunal Rapport.

Fristen for de lokale forhandlingene gikk ut 1. november.

– Streiken kan ha bidratt til å spenne forventningene for høyt til å få stor uttelling lokalt. Så blir skuffelsen desto større, og det ender i brudd, mener KS’ forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.

Heller ikke Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland er fornøyd.

– Det er skuffende og overraskende at kommunene verken har fulgt opp løfter om økonomisk ramme eller god prosess, sier Hjetland.

Dersom det ikke blir enighet om løsninger i den organisatoriske behandlingen av forhandlingene, vil bruddene bli behandlet i en partssammensatt nemnd. I mange kommuner hvor det er blitt brudd, vil partene etter alt å dømme få beskjed av KS og Utdanningsforbundet om å prøve på nytt.