Nordlandsbanen gjenåpnes ikke torsdag

Statens vegvesen hadde planer om å starte oppryddingen på Nordlandsbanen onsdag kveld, men ble hindret av fortsatt rasfare.

Arbeidet med å rydde E6 på rasstedet ved Løsberga vil kunne ta flere uker, ifølge Statens vegvesen. Jernbaneverket håpet på dagtid onsdag at Nordlandsbanen ville kunne åpnes i løpet av torsdag.

Men sensorene i fjellet viste fortsatt rasfare, og oppryddingsarbeidet kom ikke i gang onsdag. dermed blir det sannsynligvis ikke trafikklart igjen før fredag.

Trenger åtte timer
- Vi trenger minst åtte timer på jobben, og selv om vi får starte utpå torsdagen så er trafikken neppe i gang før tidligst neste dag, sier Knut Haugen, banesjef i Jernbaneverket, til NRK.

- Arbeidet med å lage en voll pågår for fullt, og jernbanesporene må også ryddes, sier informasjonssjef Ann-Kristin Endal i Jernbaneverket til NTB.
I mellomtiden blir passasjerene fraktet forbi rasstrekningen med buss.
Statens vegvesen bekrefter at arbeidet med å bygge opp vollen på E6 trolig blir ferdig onsdag.

- Når den er ferdig, vil Jernbaneverket få grønt lys til å starte med å rydde skinnegangen, sier utbyggingssjef Petter Hildre i Statens vegvesen Region midt.

Ras etter sprengning
Det var under rutinemessig sprengingsarbeid mandag formiddag at store steinblokker raste ned på europaveien. Geologer og flere professorer fra NTNU har bistått i arbeidet med å vurdere rasfaren.
Vegvesenet jobber med å etablere nye målepunkter i fjellsiden. Hildre vil ikke anslå hvor lang tid det kan ta før E6 igjen blir åpnet for bilistene.
- Vi setter alt inn på å bli ferdige så fort som mulig. Vi vil jobbe tolvtimersskift og ha mannskaper på i helgene, men det vil trolig likevel ta flere uker før veien kan åpnes igjen, sier han.