Konkursbyks i oktober

Ved utgangen av oktober hadde flere norske bedrifter gått konkurs enn i hele fjor. 

Tall fra Experian viser at 369 bedrifter gikk konkurs i oktober, 96 flere enn i oktober i fjor og 29 flere enn i september i år.

– Totalt har 2813 bedrifter gått konkurs hittil i år, mot 2723 i hele fjor. Vi kan ende opp med rundt 3200 konkurser i år, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Det vil i så fall bli det høyeste antallet konkurser på mange år.

Mørkt for bygg
Blant bransjene som nå gjør det dårligst er bygg og anlegg. 104 byggefirmaer gikk konkurs i oktober, mot 61 i oktober i fjor. En økning på 70 prosent.

– Situasjonen vi er i nå rammer selskaper innen bygg og anlegg hardt og raskere enn mange trodde for få måneder siden. For flere er det nå full stopp i ordretilgangen, og etter måneder med nedgang har dermed mange gått over ende, sier Gabor Molnar i Experian.

Også innen eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting er det en stor vekst i antall konkurser.

Året sett under ett har det vært unormalt mange konkurser innen industrien. Til nå har 177 industribedrifter måttet legge inn årene, 29 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Ille på Sørlandet
– Den geografiske spredningen av konkursene er uvanlig. Agderfylkene er i ferd med å gå på tidenes konkurssmell. Vest-Agder har nesten tre ganger så mange konkurser som på samme tid i fjor, og Aust-Agder har en økning på 51 prosent, sier Molnar.

Men fire av landets fylker har faktisk færre konkurser enn i fjor.

I Finnmark er det 26 prosent færre konkurser enn på samme tid i fjor. I Troms er det 10 prosent færre konkurser. Også Akershus og Oslo har så langt sluppet godt unna, med henholdsvis fire og én prosent nedgang i konkurstallene sammenlignet med de ti første månedene i 2007.