BE gir Cowi advarsel

Statens bygningstekniske etat gir Cowi AS en advarsel for å ha overtrådt bestemmelser i plan- og bygningsloven. 

Advarselen kommer etter at BE i oktober 2007 mottok et brev fra Skien kommune vedrørende mulige avvik i prosjektet Mæla skole. Det ble stilt spørsmål rundt valg av materialbruk i yttervegger, primært det brennbare isolasjonsmaterialet som ble brukt, og om de brannkrav som stilles for slike bygningsdeler i Teknisk Forskrift var oppfylt.

Da BE så nærmere på prosjektet konkluderte de i juni med overtredelse av plan- og bygningsloven og mangelfull bruk av styringssystem. De bestemte derfor å gå inn for delvis tilbaketrekning av to sentrale godkjenninger på følgende område:

  • Ansvarlig prosjekterende (PRO) for bygninger og installasjoner i tiltaksklasse 3
  • Ansvarlig kontrollerende for prosjektering (KPR) for bygninger og installasjoner i tiltaksklasse 3

I sitt tilsvar erkjenner Cowi mangelfull brannteknisk analyse og arbeid som ikke var i samsvar med selskapets styringssystemer. Rådgiverselskapet informerte BE om at de hadde igangsatt flere interne tiltak. Cowi varsler også at de synes en delvis tilbaketrekning er urimelig kraftig reaksjon på bakgrunn av at det ikke er påvist generell systemsvikt eller at systembruken har vært mangelfull i andre prosjekter. De poengterer også at dersom en slik tilbaketrekning blir iverksatt vil det kunne få potensielt store økonomiske konsekvenser for selskapet.



På bakgrunn av dette har BE under sterk tvil gjort om vedtaket om delvis tilbaketrekking av sentral godkjenning til en advarsel. I sin konklusjon skriver BE at de ikke har avdekket mangler i Cowis styringssystem som tilsier fremtidig systemsvikt. De poengterer derimot at de vil følge særskilt med på Cowi i tiden fremover.