Bråbrems i boligmarkedet

Prisene faller kraftig, og hver tredje bolig blir stående usolgt i lang tid. Situasjonen er dramatisk, ifølge eiendomsmeglerne.

– Det var en sterkt negativ prisutvikling i boligmarkedet i oktober. Sesongjusterte tall viser at prisene falt med 2,9 prosent sammenlignet med september. Men det er ikke nok. Vi opplevde en nedgang i antall solgte boliger sammenlignet med oktober i fjor på hele 35 prosent.

Slik sammenfatter direktør Finn Tveten i Norges Eiendomsmeglerforbund bransjens egen oktoberstatistikk for NTB. Den viser det største månedlige prisfallet siden registreringen startet i 2001.

Sammenlignet med oktober i fjor har prisene falt med hele 7,4 prosent, viser tallene som Eiendomsmeglerforbundet og Eiendomsmeglerforetakenes Forening la fram i Oslo mandag formiddag.

Årsgjennomsnittet ligger så langt i år rundt 2 prosent under fjorårets. Siden pristoppen i august i fjor hadde boligprisene sunket med 10 prosent ved utgangen av oktober.

Elendighet
Og elendigheten til Eiendomsmeglerforbundet ble smurt opp på veggen i det overfylte konferanserommet, der pressefolkene som hadde møtt opp.

De fleste pilene pekte bratt nedover i oktobergrafene på prosjektorlerretet. Det er kanskje ikke bråstopp i boligmarkedet, men noen har definitivt tråkket veldig hardt på bremsen.

– Markedet er for en stor del stoppet opp, og det er selvfølgelig finanskrisen som er en av de viktigste årsakene. Det har tatt litt tid for at det skulle sige inn hos folk, men nå er dette oppe i hodet til enhver som skal kjøpe bolig, og da får du også slike utslag, sier Tveter.

Nedgang overalt
Prisnivået faller i alle markedssegmenter og så å si i hele landet, antallet boliger som ble solgt ble redusert med hele 35 prosent oktober i forhold til oktober i fjor og boligkjøpere får ikke tilstrekkelig finansiering av et overnervøst banksystem.

To av de få grafene som viste en sterkt oppadgående tendens var de som viste antallet usolgte boliger og antall dager det i gjennomsnitt tar å få solgt en bolig i dagens marked.

– Bankene har hatt en utlånspraksis de siste ukene som har gjort det praktisk talt umulig å få mellomfinansiering. Jeg vil advare mot denne praksisen. Hvis dette ikke endres, vil boligprisfallet bli dramatisk også i tida framover, sa leder Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforbundet etter presentasjonen.

Verst i Hordaland
Verst er situasjonen i Bergen og Hordaland, hvor gjennomsnittsprisen hittil i år har falt med 7 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for i fjor. På landsbasis har dette prisfallet så langt vært på 2 prosent.

I Tromsø og Lillehammer har prisene falt med 6 prosent i denne perioden, mens Hedmark og Nord-Norge sliter med et fall på 5 prosent.

I motsatt ende av skalaen kan imidlertid Sandenes og Stavanger skilte med en prisøkning på 5 og 4 prosent.