OBOS rammes av lånestopp

Mindre enn ett av ti boligkjøp i OBOS skjer nå med bruk av forkjøpsrett. Det er enda mindre enn i tidligere nedgangsperioder.

 

Mangel på mellomfinansiering og bankenes krav om at folk må selge boliger før de kjøper, er i ferd med å lamme boligmarkedet og bruken av forkjøpsrett i boligbyggelagene, skriver Aftenposten.

I OBOS er tall for bruk av forkjøpsrett en viktig målestokk for markedet, og aldri har så få brukt forkjøpsretten som nå. Dette har sammenheng med at når denne retten skal brukes, må kjøperen ha et finansieringsbevis på hele kjøpesummen, noe bankene er knipne med å gi slik situasjonen er nå.

- Da renten gikk opp i 2000, gikk andelen som brukte forkjøpsrett, kraftig ned. I 2006, da boligmarkedet var på topp, var det 40 prosent av omsetningene våre som gikk med bruk av forkjøpsrett, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.
Tidligere har bruk av forkjøpsrett sunket til 15 prosent av salgene i nedgangstider. Denne gang er det enda færre som bruker boligbyggelagets viktigste medlemsfordel, og de fleste må nå ha solgt først før retten benyttes.