Anbefaler naboloven mot trafikkfarlige utelys

Statens vegvesen anbefaler å bruke bestemmelser i naboloven for å få fjernet utelys som blender trafikanter, og dermed skaper trafikkfarlige situasjoner langs veiene.

 

Rådet er framsatt i et brev til Samferdselsdepartementet, som svar på en e-post fra en mann i Kongsvinger. Han har irritert seg over å bli blendet av utelys og lyskastere.

«Når jeg kjører nattestid så er det utrolig mange steder der folk har plassert utelys på en slik måte at det blender veldig. Digre lyskastere står langs veien og blender. Noen steder er det så ille at man kan umulig se en elg eller gående dersom den finner på å gå over der man blir blendet. Det må da finnes regulering på hvor mye lys som skal komme på veien av disse irriterende lyskasterne», heter det i e-posten.

Stor nabo
Statens vegvesen Vegdirektoratet svarer slik: «Vegmyndighetene vil, slik vi ser det, som eier av vegen kunne bruke bestemmelsene i naboloven overfor eiendomsbesittere som på sin eiendom har montert lykter som gir sjenerende lys ut mot vegen. Vi vil derfor anbefale at trafikantene tar kontakt med vegmyndighetene når de oppdager lykter som gir slikt sjenerende lys.»

- Vi er en av landets største naboer, sier juridisk seniorrådgiver Harald Gjelsvik i Statens vegvesen Vegdirektoratet til NTB.

Han har vært saksbehandler og har utformet svaret. Gjelsvik sier at han ikke kjenner til noen saker der naboloven er blitt brukt for å få fjernet trafikkfarlige lys langs veiene. Men han har lagt merke til at slike finnes, blant annet på byggeplasser.

Skade eller ulempe
I brevet fra Statens vegvesen til Samferdselsdepartementet er det ikke pekt på hvilke lovbestemmelser som eventuelt kan brukes mot trafikkfarlige utelys og lyskastere.

Overfor NTB viser Gjelsvik til paragraf 2 i naboloven - Lov om rettstilhøve mellom grannar. Der står det blant annet: «Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. Inn under ulempe går òg at noko må reknast for farleg.»

Gjelsvik kommer ellers med denne oppfordringen:
- Når noen monterer lys, bør de kanskje gå ut på veien og se om de ville likt å ha det lyset der.