Norskledet prosjekt kaprer gjev pris

Atter en gang kapret et norskledet prosjekt en internasjonal pris for sitt bidrag til å effektivisere og standardisere arbeidet i en byggeprosess.

Denne gangen var det ett av EUs nyskapingsmiljøer, Europe INNOVA, som delte ut en pris til sitt prosjekt, STAND-INN, ledet av Svein Haagenrud fra SINTEF. Prisen ble delt ut på årskonferansen til Europe INNOVA.

Prisen, "The Best Network Award", retter oppmerksomheten mot å bruke nye planleggings- og produksjonsprosesser basert på buildingSMART-standarden IFC for å utvikle prosesser som bidrar til mer bærekraftige og kostnadseffektive forretningsprosesser i byggenæringen.

STAND-INN prosjektet er et to årig prosjekt i regi av EUs innovasjonsnettverk Europe INNOVA. Nettverket har som formål å utvikle og stelle i stand en aktiv, kunnskapsbasert innovasjonspolitikk for Europa på tvers av alle sektorer.

STAND-INN prosjektet har 30 deltagere fra 11 land (inklusive Kina), med det globale buildingSmart- nettverket som den mest sentrale partner. Andre norske partnere er buildingSmart Norge, Standard Norge, EPM Technology, og EnviChina. buildingSMART er dermed delaktig i nok en internasjonal anerkjennelse gjennom pristildelingen til STAND-INN-prosjektet.

Prosjektet har hatt som formål å utarbeide kunnskapsgrunnlag og spre informasjon om hvordan bruk av åpne standarder og buildingSmart teknologi kan føre til en mer effektiv og bærekraftig innovativ byggsektor. Prosjektet har sett på hvordan bruk av BIM-IFC vil skape nye og mer effektive forretningsprosesser, hvilke sett av standarder for bærekraftig utvikling som må integreres, hvorfor og hvordan offentlig innkjøpspolitikk må brukes til å skape en mer miljøvennlig sektor, bærekraftig husbygging ved hjelp av buildingSmart, og mye mer. Prosjektet har gjennomført ca 50 workshops, konferanser, i 15 land med over 900 organisasjoner. Hovedresultatene publiseres i The STAND-INN Handbook, som utgis av EU og av SINTEF i disse dager www.europe-innova.org

buildingSMART er et sett standarder som støtter en arbeidsmetode som forbedrer beslutningsprosessene og samspillet mellom IKT-verktøy i byggeprosjekter gjennom bedre informasjonslogistikk.

Prisen til STAND-INN ble mottatt av Lars Chr Christensen leder i buildingSMART International på vegne av prosjektkoordinator i STAND-INN Svein Haagenrud i Lyon under Europe INNOVAs innovasjonskonferanse 2008.