Var klar da «raset gikk»

Da beredskapen gikk i rødt og raset fra Åkneset på Sunnmøre «løsnet» under øvelse Tyr onsdag, var folket allerede evakuert og på trygg grunn.

Det er i alle fall konklusjonen til politiinspektør Bård Olsen, som har vært planleggingsleder for denne store katastrofeøvelsen. 50 etater og rundt 1.000 mennesker har deltatt i tre dager.

- Ved et reelt tilfelle skulle vi ha klart denne store operasjonen med flytting og evakuering av folk før raset og flodbølgen kom, sier Olsen til NTB.

Justisminister Knut Storberget (Ap) og politidirektør Ingelin Killengreen besøkte øvelsen onsdag og fikk se Åkneset med egne øyne. Sprekken utvider seg stadig.

- På mange måter var dette en mer realistisk øvelse enn vi er vant til. Vi vet at dette fjellet en gang vil ramle ned. Da må vi være forberedt, sier Killengreen til NTB.

Storberget var imponert over hvordan lokale krefter stilte opp med stor entusiasme. Han tror det er bygd opp mye kunnskap og erfaring i Strandaområdet som kan komme andre, rasutsatte landsdeler til gode.