Børsen fortsetter mot 200-streken

Kursfallet på Oslo Børs fortsatte mandag. Hovedindeksen endte på 212,04 poeng, en nedgang på 4,11 prosent.

Blant selskapene som ble rammet hardest, var solenergiselskapet REC, som falt 16,53 prosent. Mandag ble det kjent at investeringsbanken Goldman Sachs nedgraderte aksjen, samt at Credit Suisse nedgraderte selskapets kursmål kraftig, skriver TDN Finans.

Andre høyt omsatte selskaper som lyste i rødt, var Storebrand (-18,04), Songa Offshore (-12,16), Aker Solutions (-12,09) og Telenor (-11,83).

På det laveste mandag var hovedindeksen 204,67 poeng. Nedgangen kom etter dramatiske fall ved de asiatiske børsene. Verst står det til i Hongkong, hvor Hang Seng-indeksen falt 12,7 prosent.

Handelen i USA åpnet mandag ettermiddag norsk tid med en svak oppgang.

- Faller under 200
- For én måned siden sa jeg at ville blitt overrasket hvis hovedindeksen falt til 200 poeng. Nå må jeg si at jeg blir overrasket hvis den faller mye under 200-streken, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Flere finanseksperter Dagens Næringsliv har snakket med, mener børsen trolig kommer til å dukke under 200-streken før bunnen er nådd i aksjemarkedet. Likevel peker Harald Magnus Andreassen i First Securities på at prisene på aksjene nå er så lave at det neppe er rom for noe stort kursfall i tida som kommer, selv om hovedindeksen skulle gå under 200 poeng.

- Vi er så nær 200-grensen nå og har fortsatt en del triste nyheter i vente. Men jeg tror likevel at mesteparten av tapene allerede er tatt ved Oslo Børs, istemmer Grytten.

Historisk fall
Fredag endte Oslo Børs med en nedgang på hele 9,24 prosent, noe som var det fjerde verste resultatet i historien og det nest verste i år.

Historisk sett har vi i perioden fra toppnoteringen i mai i år fram til dagens notering rett over 200 poeng det nest største fallet noen gang i Norge. I denne perioden har verdien av aksjene på Oslo Børs sunket med snaut 60 prosent.
- Jeg synes det er overraskende mye. Det er det nest største børsfallet vi har sett i Norge noensinne, sier Grytten.

Bare i mellomkrigstida har Oslo Børs sett et kraftigere fall, da totalindeksen falt sammenhengende fra 385,5 poeng i september 1917 til 101,3 poeng i februar i 1923. Et fall tilsvarende 73,7 prosent.

Oljeprisen faller
En sterkt fallende oljepris dro hovedindeksen ned mandag, til tross for Opecs kunngjøring i forrige uke om produksjonskutt på halvannen million fat daglig. Et fat nordsjøolje for levering om én måned ble omsatt for 60,60 dollar fatet mandag, en nedgang på 1,45 dollar.