Tiltakspakken enstemmig vedtatt

Stortinget vedtok fredag ettermiddag enstemmig forslaget til krisepakke for bankene.

 

Partiene takket hverandre for godt samarbeid, og regjeringen takket Stortinget for hjelpen. Idyllen sprakk bare i synet på lederlønninger, opsjoner og bonuser.
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa at det ikke er gitt noen å si at krisen er over – Det eneste som er sikkert et at ting er usikkert. Vi må ha en beredskap. Det har vi nå vist at vi har i Norges Bank, i Finansdepartementet, i regjeringen og i Stortinget.
– Vi har vist at når det gjelder, er vi klare til å samarbeide på tvers av partigrenser for å få tiltak på plass. Jeg takker for det samarbeidet, sa hun.
Jens ber om lavere rente
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at tiden nå er inne for bankene til å sette ned renten.
– Tiltakspakken har bidratt til at banksystemet igjen fungerer mer normalt. Statsbudsjettet legger til rette for lavere rente. Norges Bank satte i forrige uke ned renten. Pengemarkedsrenten er gått ned og varslede renteøkninger fra norske banker er avlyst. Når det alminnelige rentenivået går ned, må også bankene følge opp å sette ned rentene til sine lånekunder, sa han i debatten.
Bankene skal betale
Fremskrittspartiet ble stående alene med forslaget om at det må knyttes krav til moderasjon hos ledere, som en betingelse for å få hjelp.
– Det hjelper ikke med en moralsk løftet pekefinger, sa Frps formann Siv Jensen i en kommentar til finansminister Kristin Halvorsens (SV) formaninger til banksjefene om å vise ansvar.
Halvorsen sa at hun skjønte kravet til moderasjon godt, men ønsket ikke å knytte et slikt krav direkte opp til denne pakken.
– Vi må målbære det som folk flest vil kreve av banknæringen, nemlig moderasjon og måtehold i forhold til både topplønninger, opsjoner og bonuser. Dette er et tiltak for å få markedet til å fungere. Det er ikke slik at jeg låner ut gullkortet og mamma betaler. Dette skal man nemlig betale for, på grunn av at de andre kortene ikke virker, sa hun.
– Pekefinger ikke nok
Siv Jensen mener det er underlig at flertallet retter en moralsk pekefinger mot banksjefene og sier at ingen vil forstå at det blir gitt bonuser, men at man likevel ikke har tenkt å foreta seg noe.
– Prinsipielt ville ikke Frp fremmet et slikt forslag rettet mot privateide bedrifter, men vi mener at dette er en ekstraordinær situasjon, sier hun.
Jensen mener at det er kostnader knyttet til pakken og at det til sist blir lånekundene som får regningen.
– Jeg tror ikke folk vil forstå at flertallet hever en moralsk pekefinger, men lar være å ikke gjøre noe med en problemstilling som jeg tror 98 prosent av det norske folk er enig i, sier hun.