Vikarer og fast ansatte likestilles

Et nytt EU-direktiv gir ansatte i bemanningsbyrå like rettigheter som fast ansatte.

 

Europaparlamentet vedtok 22. oktober et direktiv om ansatte i bemanningsbyråer. Direktivet innebærer blant annet at midlertidig ansatte i et bemanningsbyrå skal likebehandles med de fast ansatte i selskapet de er utleid til.

Lik behandling i denne sammenhengen innebærer blant annet lik lønn, krav på lik ferie og lik arbeidstid, foreldrepermisjon, fridager og så videre. Arbeidslivets parter kan i avtale gjøre unntak fra dette regelverk. Det betyr også lik adgang til felles fasiliteter, som kantine, barnepass, transport og liknende, samt bedre muligheter for rett til kompetansetiltak for de ansatte i bemanningsbyråer under og mellom oppdrag.

I sin høringsuttalelse til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet har NHO påpekt blant annet følgende i forbindelse med direktivet:

En implementering av direktivet i norsk rett må ikke medføre at de grunnleggende prinsippene for lønnsfastsettelse i privat sektor fravikes.
Dagens lovmessige begrensninger i adgangen til å benytte midlertidig arbeidskraft ved innleie fra bemanningsbyråer må oppheves.
Regelverket for utleie fra bemanningsbyråer må ikke bli så rigid og fordyrende at arbeidskraft herfra blir uforholdsmessig kostbart. Alternativet for bedrifter vil ofte være økt bruk av overtid samt bruk av selvstendige oppdragstakere.
KONTAKT OSS