Krever konklusjon om tjenestedirektivet før jul

KrF mener regjeringen før jul bør trekke en konklusjon om tjenestedirektivet. Men utenriksministeren vil ikke si når regjeringen kommer med sin beslutning.

Om tjenestedirektivet

* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Det skal gjelde fra 2010.
* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.
* Lønns- og arbeidsvilkår skal reguleres av det såkalte Utstasjoneringsdirektivet. Dette betyr at de rettigheter som finnes i arbeidsmiljøloven gjelder for alle arbeidstakere i Norge uavhengig av nasjonalitet og hvor firmaet de jobber i kommer fra.
* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.
* Høringsfristen om EUs tjenestedirektiv gikk ut mandag 20. oktober. To av regjeringspartiene, Sp og SV, går langt i å anbefale at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjør LO.
* LO stiller klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål

(Kilde: De Facto-Kunnskapssenter for fagorganiserte-NTB)

- Regjeringen bør komme med en konklusjon om tjenestedirektivet før jul, og senest tidlig på nyåret. Hvis ikke skaper denne regjeringen et inntrykk av at den ikke er i stand til å konkludere før valget, og det er uheldig, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten under fredagens stortingsdebatt om utenriksministerens EU- og EØS-redegjørelse.

Høyre-leder Erna Solberg sa at regjeringen må kunne si når den kommer med en konklusjon om direktivet som skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene.

Men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) unnlot nok en gang å gi noe tidspunkt for når regjeringen vil konkludere. Han lovet imidlertid at en konklusjon kommer:

- Jeg kan forsikre at regjeringen ikke har gitt opp. Men dette er ikke noen enkel sak for oss, sa han.

Utenriksministeren understreket at Soria Moria-erklæringen slår fast at regjeringen ikke skal godta lovgiving som svekker arbeidstakernes rettigheter.
Spørsmålet om Norge skal bruke reservasjonsretten er et aktuelt tema for regjeringen, der Ap vil at Norge skal godta direktivet, mens SV og Sp, med støtte av LO, går langt i å mene at regjeringen bør reservere seg mot at direktivet innlemmes i EØS-avtalen.