Nesten umulig å få DnB NOR dømt

Det er nærmest umulig å få DnB NOR og de to siktede ansatte dømt for å ha misbrukt innsideinformasjon, mener professor i ledelse.

 

Professor Petter Gottschalk ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI sier til NRK at Økokrim må bevise at banken gjorde noe den ellers ikke ville ha gjort, for å få til en dom etter tiltale om innsidehandel.

- Økokrim må bevise at de har oppført seg annerledes. Og det er jo et rent hypotetisk spørsmål, og veldig vanskelig, sier Gottschalk til NRK.

Siktet for innside
Økokrim slo til mot DnB NOR og siktet konsernet og to ansatte torsdag for innsidehandel etter en anmeldelse fra Kredittilsynet.
Det er meglertoppene Jørn E. Pedersen og Olav Magne Reinen i DnB NOR Markets som er siktet.

Ifølge Aftenposten er tiltalen kun på halvparten av det totale salget av statsobligasjoner på 2,3 milliarder kroner som ble gjennomført 9. og 10. oktober, nemlig den delen som fant sted etter at Pedersen og Reinen snakket sammen ved formiddagstider fredag 10. oktober.

Avgjørende samtale
Flere aviser referer fredag til denne samtalen, men med ulike vurderinger. Ifølge Dagens Næringsliv kan samtalen felle begge, mens Dagbladet erfarer at Pedersen vil bruke samtalen for å renvaske seg.

Nøyaktig hva siktelsen lyder på, er ikke kjent fredag morgen.
Ifølge VG vil ett av de sentrale spørsmålene for Økokrim være å finne ut nøyaktig når storsalget av statsobligasjoner ble besluttet. På den måten kan kontakten mellom Bjerke og Statsministerens kontor bli et tema i etterforskningen, skriver avisen.

- Vanskelig å fortsette
Etikkprofessor Alexander Cappelen ved NHH mener det uansett blir vanskelig for DnB NOR-sjef Rune Bjerke å fortsette, dersom de to siktede blir dømt.
Selv har Bjerke feid alt snakk om egen avgang til side, og bankens styreleder Anne Carine Tanum har slått fast at hun ikke kan se at Bjerke kan lastes for noe.
Cappelen viser til tidligere saker og sier til Bergens Tidende at i denne type situasjoner er det ofte slik at topplederen må gå, selv om han ikke har vært involvert i de kriminelle forholdene som måtte være begått.

- Slik var det for eksempel da Olav Fjell måtte ta ansvaret for Iran-skandalen og gikk av som konsernsjef i Statoil, sier han.

Må skape tillit
Cappelen påpeker at DnB NOR er en stor organisasjon og at konsernsjefen ikke kan ha oversikt over alt. Men Bjerkes primære ansvar er kontrollsystemene og den interne bedriftskulturen.

- Hvis de siktede blir funnet skyldige, har det sviktet her, sier Cappelen.
Og da blir det vanskelig for den som satt med ansvaret, å gjennomføre oppgaven med å gjenreise tilliten, som vil være det aller viktigste dersom banken blir dømt, fremholder etikkprofessoren.

- Unektelig unik
Professor Terje Bråthen ved institutt for revisjon og juss ved Handelshøyskolen BI mener saken «unektelig er unik».

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt en så alvorlig sak som dette i Norge tidligere, sier han til Finansavisen.

Bråthen mener det er særlig to forhold som gjør saken unik:
- For det første er DnB NOR en meget seriøs aktør i næringslivet og Norges største bank. Konstellasjonen med at staten er største eier og har gitt informasjon gjør også saken spesiell, sier han.