Duket for ny tomtefestesak i Høyesterett

Tomtefesterne vant en foreløpig seier da regjeringspartiene torsdag sørget for at boligtomter eid av Opplysningsvesenets fond kan selges billigere enn tomtefesteloven tilsier.

Odelstinget vedtok en endring i lov om Opplysningsvesenets fond som fører til at tomtefestere kan få kjøpt tomt på det som noen kaller billigsalg.
Dette vil føre til at fondets verdi blir redusert med vel 1 milliard kroner og taper store leieinntekter.

Tomtefestere av kirkelig grunn omfatter om lag 3 prosent av det totale antallet festere.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) lovet at Den norske kirke skal få dekket inn det den taper på grunn av lovendringen.

- Det skal ikke gå ut over kirkens økonomi. Den økonomiske rammen skal ikke svekkes. Tapte inntekter skal kompenseres, sa han.

- Grunnlovsstridig
Opposisjonen hevdet med styrke at vedtaket er i strid med Grunnlovens paragraf 106. Saksordføreren Anders Anundsen (Frp) ba om at saken blir ført videre slik at Høyesterett får det siste ord. Presteforeningen har allerede varslet rettssak mot staten dersom regjeringens forslag ble vedtatt.

Anundsen beskyldte Justisdepartementets lovavdeling, som mener at flertallets syn ikke er i strid med Grunnloven, for å være et politisk redskap for regjeringen.
I høringer i Stortinget har blant andre professor i offentlig rett, Eivind Smith, sagt at det planlagte salget uten tvil er grunnlovsstridig.

I paragraf 106 heter det blant annet at inntektene fra fondet bare skal gå til «geistlighetens beste og opplysningens fremme».

Flere talere fra opposisjonen sa at lovendringen forskjellsbehandler tomtefestere fordi noen her får kjøpt tomter billigere enn tomtefesteloven gir rett til.

Billige tomter
Vedtaket i Odelstinget går ut på at kirkegods som festes til boligtomter kan selges billigere enn hva som følger av tomtefesteloven. Saken gjelder bare boligtomter, ikke fritidseiendommer.

Tomtefesterne er godt fornøyd med lovendringen fordi festere får mulighet til å overta tomter de fester til ti ganger årsleien, og ikke til markedspris.