Nye Molde sjukehus krympes

Helse Midt-Norge har konkretisert den bebudede reduseringen av størrelsen på nye Molde sjukehus, skriver Romsdals Budstikke.

 

 

Nybygget i Molde reduseres med 8.000 kvadratmeter. Og prisen krympes med 300 millioner kroner

Det er administrerende direktør i regionhelseforetaket Jan Eirik Thoresen som forteller dette til rb-nett.

Skaleres ned
Thoresen og Helse Midt-Norge sa sist måned at planene til nysykehuset måtte skaleres ned fordi de var for store. Nå har han altså konkretisert dette.

Thoresen foreslår for styret i Helse Midt-Norge at prislappen for Nye Molde sjukehus settes til maksimalt 2,5 milliarder kroner. Helse Nordmøre og Romsdals egne tall tilsier at sjukehuset koster 2,787 milliarder kroner.

- Kostnadsramma på 2,5 milliarder kroner er satt ut fra hva vi kan betale. Vi er nødt til å ta hensyn til hvor stor bæreevne helseforetaket har for å klare et så stort løft som et nytt sjukehus innebærer, forklarer Thoresen til rb-nett.

Planlagt for stort
Etter Helse Midt-Norges mening planlegges det et for stort i Molde. De første planene gikk ut på at nybygget ville bli cirka 50.000 kvadratmeter stort. Senere er arealet redusert med til sammen 2.100 kvadratmeter, slik at de foreliggende planene tilsier nybygg på 47.865 kvadratmeter.

Dette arealet er fortsatt for høyt, mener Helse Midt-Norge-direktøren. Han mener 40.000 kvadratmeter er det planleggerne må sikte seg inn mot.

Flytter funksjoner?
I forslaget sitt til styret tar direktør Thoresen til orde for et nærere samarbeid mellom Molde sjukehus og Kristiansund sykehus, og mellom Molde og andre sjukehus i Midt-Norge. Dette er i tråd med det som ble sagt i forrige styremøte i helse Midt-Norge, hvor flere reiset spørsmål ved hvorfor Kristiansund ble «glemt» i planleggingen av nye Molde sjukehus.

- Sånn det har vært i prosessen rundt Nye Molde sjukehus har planene vært lukket opp mot Moldes behov. I tråd med det som er den nye tenkingen rundt samhandling mellom lokalsjukehus og kommuner, bør Helse Nordmøre og Romsdal se på muligheter for større grad av samhandling mellom Molde, Kristiansund, Trondheim. Eller det kan være samhandling med Molde kommune eller Fræna kommune om å lage helsetilbud som ligger mellom sjukehusnivå og kommunenivå, sier Jan Eirik Thoresen.