Kutter store strømkostnader

Rørleggerbedriften NVS AS avd. Knut Nilsen og Carl C. Fon AS i Sandefjord har selv gjort de kloke grepene som de forsøker å få andre byggherrer til å gjøre.

Ved å ta en større investering i energiriktig og miljøvennlig varmeløsning i eget nybygg på 3.450 kvadratmeter oppnådde de en årlige energibesparelser på 300.000 kroner.

Som "bonus" har de fått et inneklima som kommer alle til gode i form av bedre helse, trivsel og dermed økt arbeidsinnsats. Siden de også leier ut ett av sine bygg og deler av nybygget er den grønne profilen et solid pluss for bevisste leietakere.

Valgte toppløsningen
Rørleggerbedriften har en rik historie, og har for vane å tenke langsiktig. Slik ble det også da det skulle bygges nytt. Og med sterk rørleggerfaglig bakgrunn skulle det gjøres skikkelig.

- Vi satt med to bygg. Begge av betydelig størrelse. Nybygget under planlegging og næringsbygget ved siden av. Plan A var at det nye bygget skulle være fullstendig grønt, her skulle det inn med det beste av det beste. Varmepumper, vannbåren gulvvarme i hele grunnflaten på 1.200 kvadratmeter og viftekonvektorer med individuell styring på hvert eneste kontor og fellesarealene, forteller avd.sjef. Frank Pettersen.

Prosjektlederne Carl Gunnar Nilsen og Kåre Sletmo understreker at det er høy prioritet å ha fornøyde leietakere.

- Fornøyde leietakere er med på å spre et godt renommé for selskapet, og for et selskap som har holdt på siden 1947 og som tenker langsiktig er dette viktig. Vi er ikke her for kortsiktig profitt, men for å gjøre våre kunder fornøyd. Hver gang, sier Nilsen.

Generaltabben
- Det gamle bygget skulle moderniseres for utleie, og her var den opprinnelige planen å beholde den eksisterende varmeløsningen med direktevirkende elektrisitet for å holde investeringene ned. Og det er vel den "generaltabben" mange gjør som tilrettelegger bygg for utleie, påpeker Pettersen.
I dag er han svært glad for at de underveis i prosessen sammen, med Kompetansesenteret Klima & Varmeteknikk AS, utviklet og forandret vi planene. I det 3.450 kvadratmeter store nybygget har Kompetansesenteret Klima & Varmeteknikk AS installert to 40 kW Carrier varmepumper av typen Carrier 30NQF40KW. Det er boret 16 energibrønner i fjell. Det er videre installert et ventilasjonsaggregat av typen Nilan VPM1500 med innebygget varmepumpe og turtallsregulert kompressor. Resultatet er at strømregningen er kuttet fra 400.000 kroner til 100.000 kroner.

Miljøsamvittighet
- Ettersom vi regnet oss frem til hvor mye vi faktisk sparte i nybygget, og ble mer og mer bevisst miljøet og hvor viktig det er å tenke grønt i dag, begynte vi også å tenke mer samlet på byggene. Resultatet ble at vi som langsiktige forretningsmenn ikke kunne la være å gjøre en så god investering som å varme opp begge byggene med bergvarme. I tillegg, når vi først hadde klarlagt den økonomiske gevinsten, fordelene for egne medarbeiderne samt økt utleieverdi på lokalene siden de kunne markedsføre som "grønne", trakk vi frem miljøet. Når vi først hadde anledningen, de økonomiske motivene og kjente fakta - da hadde vi helle ikke miljøsamvittighet til å la være, påpeker Pettersen.

Populære utleieobjekter
- Stadig flere leietakere etterspør lokaler med grønn profil, når man bruker varmepumper av det kaliber vi både bruker i egne lokaler og som vi i tillegg forhandler får vi selvfølgelig en kredibilitet som forhandler som er meget god. Vi gjør som vi sier! Og vi kan legge frem dokumentasjon som viser at vi sparer 300.000 kroner av den stipulerte elektrisitetsregningen på 400.000 kroner. Og nå ser vi at strømprisen stiger ytterligere! Varmepumpene gir helt klart en konkurransefordel for oss, og i disse tider vil det overraske meg stort om ikke flere byggeiere benytter anledningen til å investere i nettopp utstyr som øker verdien, oppmerksomheten og reduserer driftskostnadene på de lokalene de enten skal leie ut eller bruke selv.

Øker produktiviteten
- Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at en besparelse på 75 prosent av oppvarmingskostnadene kommer godt med i ethvert regnskap. Selskapets investering på 1.8 millioner kroner er reelt betalt ned på 4-5 år når vi tar med "trivselsfaktoren" og økt produktivitet, fremhever Pettersen.