Oslo Børs så vidt i pluss

n kraftige nedgangen i USA og Asia onsdag kveld og natt ga Oslo Børs en dårlig start på torsdagens handel. Utover formiddagen sank hovedindeksen med rundt 4 prosent før handelen på ny startet i USA.

Da begynte også en oppgang på Oslo Børs som fikk hovedindeksen til å slutte på 243,64 poeng, - en oppgang på 0,12 prosent.

Oppgangen på Wall Street hjalp imidlertid ikke de av børsens tungvektere som ble rammet av egne tall Verst gikk det utover Aker Solutions som opplevde en nedgang på hele 19,3 prosent etter å ha levert skuffende tall for tredje kvartal. Det tidligere Aker Kværner eies nå av et holdingselskap der staten og Kjell Inge Røkke er de dominerende eiere.

John Fredriksens oppdrettsselskap, Marine Harvest Group, sluttet med en oppgang på 11,9 prosent, men har tidligere i høst sunket jevnt og trutt.
Selv om hovedindeksen endte med en liten pluss viste hele 49 selskaper på hovedlisten nedgang mens 21 steg. Seks selskap var uendret da børsen stengte.

Det er relativt små volumer som omsettes på Oslo Børs denne uken. Dagens omsetning på 6,4 milliarder er under halvparten av omsetningen på samme tid i fjor.

Usikkerheten og frykten for en økonomisk tilbakegang over hele verden preger investorene. Stort sett er kjøperne investorer som nå synes aksjene er så billige at de bare MÅ ha dem.

Problemet er at den tanke har mange gjort seg tidligere denne høsten og satset på at bunnen var nådd. Men selv en halvering av verdiene fra toppnoteringene i sommer har ikke vært noen garanti for at aksjene endelig hadde fått fast grunn under føttene.

Ellers er det valutamarkedet som er utsatt for størst interesse denne uken. Den norske krona har aldri vært så lite verdt i forhold til euro som tilfellet er nå. Og dollaren som for et par måneder siden lå rundt 5 kroner er plutselig verdt langt over sju kroner.

Neppe noen gang har det vært mer sant at det eneste sikre er usikkerheten.