Dårlige nerver preger Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs steg tirsdag med 2,67 prosent til 257,20 poeng.

Oppgangen kom etter en dag da indeksen beveget seg mellom 250 og 260 poeng og usikkerheten preget handelen fra begynnelse til slutt. De fleste europeiske børser sluttet med nedgang, og det mest oppmuntrende på Oslo Børs var at den trosset en svak åpning på Wall Street og avsluttet med en kraftig opptur like før stengetid.

Lav omsetning
46 av selskapene på hovedlisten viste oppgang, 24 viste nedgang og seks sluttet uendret. Omsetningen var på 6,4 milliarder kroner. Det er under halvparten av en vanlig dag på Oslo Børs før finanskrisen også rammet Norge.
Dagens store taper var Norsk Hydro, som sank med 12,34 prosent etter at selskapet la fram tall for tredje kvartal som investorene ikke satte særlig pris på. Enda dårligere likte de konsernsjef Eivind Reitens beskrivelse av fremtidsutsiktene for selskapet.

Ikke rasjonell
Oslo Børs er for tiden ikke spesielt rasjonell. Mandag sank Baltic Dry-indeksen til årets laveste nivå. Dagen etter ble tørrlastrederiet Jinhui Shipping dagens vinner med en oppgang på 22,68 prosent.

Noe av forklaringen er tidligere nedgang for bulkaksjer.

Prisen på nordsjøolje ble tirsdag notert til 71,69 dollar fatet, en nedgang på 1,24 dollar. Likevel steg de oljerelaterte aksjene med mellom 4 og 13 prosent, anført av Aker Solutions, som steg over 12 prosent.

Også her er forklaringen at aksjene tidligere på grunn av dårlige nerver har sunket langt under et rasjonelt nivå.