Kjøper Glitnir

Bankene i SpareBank 1-alliansen kjøper samtlige aksjer i Glitnir Bank for 300 millioner kroner. Virksomheten i Glitnir Bank vil inntil videre bli videreført med hovedkontor i Trondheim. 

Den nye eieren av Glitnir Bank er SpareBank 1 SMN (eierandel på 25 prosent), SpareBank 1 SR-Bank (20 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (20 prosent), 16 samarbeidende sparebanker (20 prosent) og Sparebanken Hedmark (15 prosent). Disse bankene er også eiere av SpareBank 1 Gruppen.

Glitnir Bank har virksomhet i Trondheim, Oslo, Ålesund og Fosnavåg. Banken har 160 ansatte og en samlet utlånsportefølje på 47 milliarder kroner. Også datterselskapet Glitnir Factoring i Ålesund med 26 ansatte er en del av overtakelsen.

- SpareBank 1-bankene har styrke og soliditet til å gjennomføre et slikt kjøp uten tilførsel av ny kapital, sier administrerende direktør Finn Haugan i SpareBank 1 SMN på vegne av de nye eierne av Glitnir Bank.

Veldrevet
Glitnir Bank er en videreføring av de tradisjonsrike bankene BNbank i Trondheim og Kredittbanken i Ålesund.

- Vi kjenner begge disse virksomhetene som veldrevne banker med en interessant kundeportefølje. Begge har også meget velutviklede kompetansemiljøer innenfor områder der de supplerer SpareBank 1 godt, spesielt innen shipping og offshore samt næringseiendom, sier Finn Haugan.

- Kjøpet av Glitnir Bank gir SpareBank 1 et sterkere fotfeste i Oslo. 60 prosent av Glitnir Banks utlånsportefølje er lokalisert i og rundt Oslo. Samtidig styrkes SpareBank 1s posisjon i Ålesund og på Sunnmøre vesentlig, legger Haugan til.

Solid eier
Glitnir Bank søkte og fikk finansieringsgaranti fra Bankens Sikringsfond 8. oktober i år. Hovedhensikten med likviditetsstøtten var å legge til rette for en strukturell løsning for Glitnir Bank.

- Når banken først måtte selges, har vi vært opptatt av å sikre våre mange kunder og dyktige ansatte på en god måte. Det har vi klart. Glitnir Bank får nå en solid eier med styrke til å utvikle virksomheten og kundeforholdene videre, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank.

Glitnir Banks datterselskaper Glitnir Privatøkonomi og Glitnir Eiendomsfinans er solgt til representanter for selskapenes ledelse.

Transaksjonen er konsesjonsbetinget. Søknad om konsesjon vil bli fremmet innen kort tid. Vilkårene for gjennomføring av avtalen forventes å foreligge før 30. november 2008. Rådgivere for SpareBank 1-bankene har vært First Securities og SpareBank 1 SMN Markets. Rådgivere for Glitnir Bank har vært Arctic Securities.