Kolbotn Torg

Kolbotn Torg

Kolbotn Torg
Sted: Kolbotn, Oppegård
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 700 mill Kroner
Bruttoareal: 55.000 kvm
Byggherre: Kolbotn Torg
Utbygger: Sektor Eiendomsutvikling
Byggherreombud: ByggeAdministrasjon
Totalentreprenør: Peab
Arkitekt og interiørarkitekt: Link Signatur
Landskapsarkitekt: IN'BY
Rådgivere: RIB og RIBr: Rambøll Norge - RIV: PolyPlan - RIVent: Comfort Consult - RIE: ÅF Consult - RIAku: Brekke & Strand Akustikk og Multiconsult - RIGeo: Sweco - Uavh. kontroll brannprosjektering: Norconsult - Prefab betong: Bright - Tegl/fasade: Sivilingenør Finn Madsø - Alu/glassfasade: Noractor
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Solli & Hoff og Asker Oppmåling - Graving: Dokken - Grunnarb.: Østfold Entreprenør, Nordenfjeldske Spunt- og Peleservice, Brødrene Myhre, Christiania Entrepenør og Maskin, Brd. Nyborg, Smefa, Heimdal Entrepenør - Vanntett støpeskjøt: Ing.B.Habberstad - Ferdigbetong: Unicon - Forskaling: Peri Norge - Betongarb.: Gulvstøper'n, AK Betong, Convesta, Betongforbedring, Stenseth & RS Entrepenør - Støpte betongbelegg: Kolo Veidekke - Plattendekker: Betongprodukter i Høgseter og Färdig Betong - Betongelementer: Contiga - Balkonger: Ubab Balkonger - Betongsaging: Østlandske Betongboring - Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting - Stål/metall og rekkverk: Stokke Stål, Eidskog Mekaniske Verksted, Stålgrossisten - Tømrer: SK-Håndverk - Takarb.: Isotak - Maler: Malermester Buer Drammen, Brødrene Kristiansen, Magnusson (co/ Nordtømme Management Consulting) - Mur og flis: Norcan Flis og Våtromsservice - Blikkenslager: Storo Blikkenslager Verksted - VVS/rørlegger: GK Norge, Brødrene Dahl, NVS Nofamo VVS, Oslo VVS Service, Brannsikkerhet Total - Elektro: Lysteknikk Elektroentreprenør og Skagerak Elektro - Brannsikring: Oslo Brannsikring, Aker Byggteknikk - Branngardiner: BVS Brannvernsystemer - Mur og puss: Mjøndalen Mur og Puss - Dører og vinduer: Dooria - Kjøkken: Sigdal Kjøkken - Naturstein: Naturstein-as - Anleggsgartner: Steen & Lund - Kraner og lifter: Kranor og T.O. Bull - Stillas: Frico - Brygger: Skjærgårdsbrygger - Div.utstyr: Lambertsson Norge - Parkett: ParkettPartner - Systemhimlinger: Bærum ByggMontering

Etter utbygging har Kolbotn Torg i Oppegård kommune 60 butikker med nærmere 350 arbeidsplasser.

Det er Peab som har bygget ut kjøpesenteret. I tillegg til 18.100 kvadratmeter nytt butikkareal har entreprenørselskapet også bygget 162 leiligheter på til sammen 12.800 kvadratmeter og et parkeringsanlegg på 21.300 kvadratmeter.

740 millioner kroner
Prosjektleder Tore Danielsen i Peab forteller at oppdraget har en kontrakt på 740 millioner kroner. Tiltakshaver er Kolbotn Torg AS og utbyggingen er tegnet av Link Signatur. Prosjektet er gjennomført i en totalentreprise av Peab. Anleggstart på prosjektet var i mars 2006.

En stor del av prosjektet er allerede overlevert. Så langt har Peab overlevert kjøpsenterdelen, parkeringsanlegget og 64 leiligheter. De siste 98 leilighetene skal overleveres i perioden 15. november til 15. desember.

60 butikker
En god del av butikkene er innen klær og sko og hus og hjem. I tillegg er det en stor dagligvareforretning, flere kafeer og kaffebarer, Vinmonopol, renseri, frisør, spa, apotek, parfymeri, optiker, blomsterbutikk, databutikk, bokhandel, elektrobutikk i kjøpesenteret. Det rommer også eiendomsmegler, øyenlege, gynekolog og fysikalsk institutt.

Kjøpesenterets nedslagsfelt er Kolbotn, Holmlia, Vinterbro og Ski. I et fullt driftsår er det ventet at butikkene vil ha en samlet omsetning på en drøy halv milliard kroner.

162 leiligheter
Leilighetene ligger i fem boligblokker over kjøpesenteret. De varierer fra 40 til 130 kvadratmeter. Danielsen beskriver standarden som god. Alle leilighetene har kabel-TV, bredbånd, parkeringsplass i anlegget under kjøpesenteret og terrasser eller balkonger. Solforholdene er gode. 112 av leilighetene har livsløpsstandard. Utenfor leilighetsbyggene er det lekeplasser og grøntareal. Ifølge Danielsen er Kolbotn Park et barnevennlig sted å bo.

I kjøpesenterdelen er det bærende konstruksjon av betongsøyler, hulldekker og ståldragere. I leilighetsbyggene er det bærende konstruksjon av plattendekker og plasstøpte vegger (i de to siste byggene er det søyler og bjelker med lydvegger i stål og gips). Alle blokkene har saltak, tre av dem med røstet tak innvendig. Fasadene på kjøpesenteret er i glass og natursteinsforblending. Leilighetsbyggene har forblending av tegl og kledning av brannhemmende treverk. I kjøpesenteret er det fliser i fellesarealene. I leilighetene er det parkett og fliser.

Mange utfordinger
Danielsen forteller at utbyggingen av Kolbotn Park har bydd på mange utfordinger. - Dette er et stort prosjekt som vi har hatt kort byggetid på. Både nærheten til jernbanen, det faktum at Kolbotnvannet ligger høyere enn dekket i parkeringskjelleren og at det ligger to bygg tett inntil kjøpesenteret har gjort byggingen ytterligere komplisert. Etter hvert som leilighetene har blitt ferdige og hatt innflytting har vi tatt hensyn til beboerne ved ferdigstilling av kjøpesenterdelen. Nå skal kjøpesenteret være i full drift mens vi fullfører de siste leilighetene.

Rent bygg
Det har blitt praktisert rent bygg i byggeperioden. Råbygget er tørket ut før innredningsarbeidene startet. Ved tvil om fukt i konstruksjonen har det blitt foretatt fuktmålinger og ved behov har nødvendige tiltak blitt iverksatt.

Leilighetene har fjernvarmebasert vannbåren oppvarming via radiatorer. I kjøpesenterdelen er det overskuddsvarme fra butikkene samt noe vannbåren oppvarming. Kjøpesenterdelen har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Også noen av leilighetene har balansert ventilasjon. Kjøpesenteret er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Med unntak av trevirket på fasadene på leilighetsbyggene er fasadene tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Danielsen sier at utbyggingen har skjedd uten noen alvorlige skader. Peab har hatt egne folk som har hatt ansvar for kvalitetssikring, HMS og logistikk. Byggavfallet er kildesortert.

Tett samarbeid på viktige områder
Lars Brænna i NorCan Flis- og Våtromservice AS forteller at bedriften har flislagt det 3.500 kvadratmeter store fellesarealet, cirka 500 kvadratmeter av leietakerarealene og samtlige av de 162 baderom i prosjektets leiligheter. På baderommene har bedriften også utført gulvstøp og lagt membraner. - Sammen med Peab har vi via erfaringer over en treårsperiode utarbeidet et system som i fremtiden vil være PEABs standard på baderomsbygg. Dette prosjektet har vært et viktig ledd i denne utviklingen som nå nærmer seg slutten. Målet med prosjektet har vært å få konstruert og produsert feilfrie baderom. En av de mange fordelene med dette betyr at vi slipper å prosjektere på nytt hver gang PEAB skal bygge sine baderom. Vi justerer planene for baderommene etter hvilke møbler som skal brukes for å sikre sluttkunden et så godt produkt som mulig. På Kolbotn Torg har det vært lagt stor vekt på å samordne oss med andre fag i en tidspresset periode. Her har vi alle hatt god hjelp fra Peab. Det har vært krevende prosjektering og utførelse i fellesarealene siden antall radier er mange og store sett i forhold til den spennende utformingen bygget har.

Kryssende hensyn
Sivilarkitekt Tore Lars Bergh i Link Signatur sier at prosjekteringen av Kolbotn Torg har bydd på mange kryssende hensyn. - Den største utfordringen har vært å innpasse et stort romprogram på en trang tomt. Samtidig skulle vi skape et nytt, attraktivt sentrum i Kolbotn med offentlige torg og funksjoner, slik at stedet fikk en ny identitet som befolkningen kunne være stolt av. Dette skulle forsøksvis skje innen en småbyskala.

Av utfordringer på det tekniske plan kan vi nevne at det har vært ulike krav til bæresystem i ulike etasjer. I tillegg har byggherrens ønske om en nøye markedstilpasset leilighetsmiks dels medført ulike leiligheter over og under hverandre. Sammen med pressede byggehøyder har alt dette medført kompliserte konstruksjoner og tekniske føringer. For øvrig har det vært gjort relativt omfattede lydisoleringstiltak i boligfasadene mot jernbanen for å overholde støykravene.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Trond Joelson.


Flere prosjekter