Planlegger nytt kreftsykehus

Internasjonal direktør ved Radiumhospitalet Jan Vincents Johannessen planlegger sammen med investor og hotellkonge Arthur Buchardt nytt kreftsykehus, og håper på hjelp fra Stortinget.

Buchardt er opprørt over tilstanden til det nedslitte Radiumhospitalet i Oslo.

- Vi jobber veldig, men i det stille. Spørsmålet er: Skal vi la kreftpasienter dø? Eller behandle dem? Hadde samtlige stortingsrepresentanter fått kreft, ville dette løst seg. Så brutalt er det faktisk, sier Buchardt til Aftenposten.

Buchardt og Johannessen sto sentralt da ledelsen i Helse Sør-Øst prøvde å sette en stopper for nytt sykehotell ved Radiumhospitalet. Problemet deres er at Helse Sør-Øst ikke har planer om nytt Radiumhospital, men de bryr seg ikke om det.

- Skal dette komme i gang kan det ikke skje i regi av Helse Sør-Øst. De er jo konkurs. Her må det tas et overordnet politisk grep. Jeg håper helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Stortinget står ved at Radiumhospitalet skal videreutvikles, sier Johannessen.

Han frykter at sykehuset skal miste sin posisjon som sentralt kreftsykehus.
Direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst jubler ikke over initiativet. Hun mener at utspillet er en lukket prosess, noe som kan skape uro og utrygghet i andre fagmiljøer.

Prosjektet får imidlertid støtte fra andre. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Jan Bøhler og Fremskrittspartiets helsetalsmann Harald Nesvik støtter saken sterkt.

Helseministeren vil ikke kommentere saken før Helse Sør-Øst har behandlet hovedstadsprosessen med omorganisering av alle sykehusene i Oslo.