Kickstart for utfasing av oljefyrer

Antallet varmekilder som benytter fossilt energi, skal reduseres kraftig i Enovas nye kampanje.

Enova lanserte i dag en nasjonal dugnad som skal stimulere til fjerning av oljefyrer. Olje - og energiminister Terje Riis-Johansen, administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad og Oslos ordfører Fabian Stang ønsket alle å understreke behovet for å få til en overgang fra fossile til fornybare energikilder. Hovedmålgruppen for dagens kampanjestart er både kommunale bygg og større bygg eid av registrerte foretak.

- I klimameldingen har vi sagt at vi skal redusere bruken av oljefyrer. Det er i første omgang to alternativer, den ene er "Oslomodellen", der løsningen er å knytte til seg fjernvarmenettet. Her har Oslo kommune vært en foregangskommune, med klare planer og målsettinger. Den andre måten er å koble seg opp mot lokale energisentraler som benytter fornybar energi som flis, pellets og bioenergi. Håpet er Enovas kampanje skal være med og forsterke prosessen hos kommuner og bedrifter, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Gjennom et program for lokale energisentraler skal det bli lettere og hurtigere å søke om støtte til konvertering. I Norge finnes det over 100.000 oljekjeler. Antallet oljekjeler knyttet til registrerte foretak er mellom 15.000 og 20.000. Potensialet for konverteringsprosessen er stort. Og Enova skal både gi råd og åpne lommeboka.

- Vi går inn i et marked som ikke er helt velfungerende, der investeringsstøtte skal virke utløsende for de ulønnsomme investeringene. Samtidig tror vi at lønnsomheten etter hvert blir så stor at aktiviteten drives fram av seg selv, sa Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

- Oslo kommune har mange kriseplaner, men å stå her å få skryt for noe av arbeidet vi har gjort er vi totalt uforberedt på, sa Oslos ordfører Fabian Stang til stor munterhet fra de fremmøtte. Oslo kommune har satset bevisst på fjerning fossile energikilder, men har store planer om fortsatt å feie for egen dør. Innen 2030 skal klimautslippet reduseres med 50 prosent. Ifølge utfasingsplanen skal all fossil oppvarming i kommunale bygg være borte i løpet av 2012.