Per Helge

Markant nedgang i boligsalget

Boligsalget har stupt med 17,3 prosent første halvår i år sammenlignet med i fjor. Samtidig har 71 meklerforetak avviklet virksomheten.

Men direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke bekymret over antallet meklerforetak som kaster inn håndkleet nå:

- Vi har i lang tid hatt overetablering i bransjen. Antallet foretak ble blåst opp i en tid da man kunne gå rett inn fra gata og begynne å megle. I år har vi fått en ny lov, og fra 2011 må man ha tre års utdanning for å komme inn i bransjen, påpeker Tveter, som også tror kjededannelsen i bransjen har drevet fram overetableringen.

Beinhard konkurranse
- Alle kjedene har hatt ambisjoner om å vokse og bli landsdekkende. Men når en kjede etablerer seg på et sted så har alle de store kommet etter, selv om der ikke var noen megler på stedet tidligere og man greide seg uten, sier Tveter.
Han sier det er trist for dem det gjelder, men rått sett har reduksjonen i antall meglerforetak vært nødvendig.

- For mange har løpt etter de samme kundene. I Oslo har i gjennomsnitt fem meglere slåss om å selge en bolig, sier han.

Nedgang
I første halvår i fjor formidlet eiendomsmeklerne rundt 66.000 boliger, i tilsvarende periode i år ble det formidlet 54.600 eiendommer. Det er en nedgang på 17,3 prosent, viser tall fra Kredittilsynet.

Aller verst er fallet i Troms, der eiendomsmeklerne har solgt 38 prosent færre boliger i år enn i fjor. I Rogaland er fallet på 23 prosent, i Oslo 19 prosent, mens boligsalget i Hordaland har falt med 18 prosent.

- Boligprisene begynte å gå ned sommeren 2007. Selv etter reduksjonen i omsetningen første halvår i år lå den på samme nivå som i 2004. Bransjen var da høyst oppegående. Dette er derfor ikke dramatisk, sier direktør Tveter i Norges Eiendomsforbund. Han tror bransjen vil komme styrket ut når konkurransesituasjonen kommer ned på et normalt nivå og kompetansenivået i bransjen heves.

Verdien ned
Den samlede verdien av de formidlede eiendommene, også inkludert næringseiendom og utleie, var 137 milliarder kroner. Det er en nedgang på 17 prosent fra samme periode i fjor, der formidlet verdi utgjorde 166 milliarder kroner.

Meglerforetakenes vederlag viser en nedgang på 16 prosent, fra 2,7 milliarder første halvår 2007 til 2,3 milliarder i årets første halvår, opplyser Kredittilsynet.

Stenger døra
Nedgangen i eiendomsmarkedet har ført til at 71 eiendomsmeklerforetak hittil i år har stengt døra. Av disse har tolv gått konkurs, mens fem har fått driftstillatelsene sine trukket tilbake av Kredittilsynet fordi de ikke oppfyller kravene til positiv egenkapital. Nesten halvpartene av meklerforetakene, 47 prosent, hadde negativt driftsresultat første halvår i 2008.

Den vanskelige økonomiske situasjonen har gjort at Kredittilsynet i år følger opp bransjen tettere, blant annet gjennom ekstraordinær rapportering av regnskapstall.

Per i dag er det 689 foretak med tillatelse til å drive eiendomsmegling. Tilsvarende tall per 31. desember 2007 var 717.