Drøyer med å sette strømprisen ned

Børsprisen på strøm har falt kraftig hele den siste måneden, men dette har bare i liten grad kommet abonnentene med flytende strømavtale til gode.

Strømleverandørene gjør som bankene: De drøyer med å sette prisen til kundene ned. Dette til tross for at strømmen de kjøper i markedet har falt markert over flere uker.

Det er mye nedbør, stort tilsig til magasinene og i tillegg lavere priser på olje og kull på verdensmarkedet som har påvirket strømprisene i Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Finanskrisen har dermed bidratt til lavere priser på energi.

I august var børsprisen på kraftbørsen Nord Pool 38,9 øre. I september var den gjennomsnittlige børsprisen oppe i rekordhøye 52,2 øre. Torsdag er børsprisen i Sør-Norge 46 øre, i Midt-Norge 49,6 øre og i Nord-Norge 49,4 øre per kilowattime.

Det er dermed store marginer til den prisen strømkundene må betale hos sine leverandører. De tre billigste landsdekkende leverandørene Vitel, Ustekveikja og Gudbrandsdal Energi har priser på i overkant av 62 øre per kilowattime. Hafslund Direkte opererer med en pris på 73,70 øre per kilowattime.

Det er strømkunder med flytende (standard variabel) strømavtale som nå må betale betydelig mer enn de burde. De som har markedsprisavtale (spot) følger hele tiden svingningene på kraftbørsen, og betaler et påslag til sin leverandør.