Karen (103) utløste siste salve

Det er ingen prestasjon å bli gammel. Men det har vært en prestasjon å overleve på mitt eget gårdstun, sier 103-år gamle Karen Haukebø. (Se video)

Kvinnen hadde fått oppdraget med å utløse siste salve på den 850 meter lange Haukabøtunnelen mellom Molde og Aukra onsdag ettermiddag.

Før hun trykte på knappen, sang hun første vers av «Nisser og dverger», og fikk stor applaus fra anleggsfolk, ordførere og pressefolk. Deretter dundret det i berget, og det var gjennomslag i tunnelen.

Riksvei på trappa
Karen Haukebø har levd med riksvei 662 helt innpå trappa på gårdstunet hele sitt voksne liv, det vil si siden 1939 da hun giftet seg. Trafikken forbi huset har vært stor, og det har vært et sjansespill å komme seg ut.

Karen har kjempet en aktiv kamp for å få riksveien omlagt, og som 103-åring fikk hun sitt største ønske oppfylt og mer enn det: Hun fikk fyre av den aller siste salven sammen med Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord. Ordføreren hadde som seg hør og bør med blomster.

Etterpå ble hun båret inn i tunnelen, nærmest på gullstol, av sterke anleggsfolk fra Skanska. Der ble det servert marsipankake, kaffe og alkoholfri champagne før kruttrøyken hadde lagt seg skikkelig.

- Blir en fest
- Det skal bli en fest å slippe trafikken. Jeg kommer ikke til å savne alle bilene, sier Karen til NTB. Hun bor fortsatt i huset sitt ved dagens riksvei 62.
Sønnen Trond og døtrene Kari og Tove var med moren på den store dagen. Det ble flagget i bygda og det var bare blide fjes å se.

- Det har vært en topp dag for mor. Dette ville hun. Hun er helt klar, men må ha hjelp for å komme seg ut av huset. Det er ikke så lenge siden vi var på kjøpesenter, og i sommer var hun med under jazzfestivalen, sier Trond.
Anleggsleder Sigvard Bolli i Skanska var godt fornøyd med Karens jobb.

- Nå skal vi bygge portaler og utføre vann- og frostsikring. Da skal det ikke gå så lang tid før tunnelen kan åpnes for trafikk, sier Bolli til NTB.