Erstatningskrav mot entreprenører

Statens vegvesen inngår forlik med Skanska Norge AS og Veidekke ASA vedrørende påstått prissamarbeid på 1990-tallet. NCC Construction AS og Reinertsen AS stevnes med krav om erstatning.

Staten, Nordland fylkeskommune og Hordaland fylkekommune har inngått forlik med Veidekke ASA og Skanska Norge AS i verserende tvist om erstatningskrav knyttet til syv bruer (riks- og fylkesveg). Kontraktene for de aktuelle bruene var til sammen ca. 650 millioner kroner, heter det i melding fra Statens vegvesen.

Bakgrunnen for tvisten/stevningen er de forhold som er beskrevet i Konkurransetilsynets anmeldelse av 27. februar 2003 om brudd på konkurranseloven i perioden 1994-2000.

Avtalen innebærer at Skanska Norge AS og Veidekke ASA hver betaler seks millioner kroner og at staten/fylkeskommunene dermed ser erstatningssaken i forhold til disse selskapene som endelig avgjort. Fylkeskommunene vil få overført om lag 20 prosent av beløpet.

Statens vegvesen og Skanska AS/Veidekke ASA er enige om å arbeide videre med spørsmålet om at en betydelig del av beløpet kan benyttes til å intensivere arbeidet med å sikre konkurranseforhold i anleggsbransjen som i pakt med gode etiske normer og gjeldende regelverk på området, styrke innsatsen mot svart arbeid og arbeidet for å sikre at lønns- og arbeidsforholdene i bransjen er i samsvar med gjeldende regelverk (jf sosial dumping). Forslag om et slikt arbeid vil bli tatt opp med Samferdselsdepartementet.

- Jeg er glad for at vi i forhold til Skanska Norge AS og Veidekke ASA gjennom denne avtalen legger en vanskelig sak bak oss, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

- Jeg hadde gjerne sett at det hadde vært mulig å inngå avtale med alle involverte entreprenørselskaper, men jeg er tilfreds med at disse to selskapene på denne måten ønsker å avslutte saken og rette blikket framover, sier han.

- De forholdene som saken dreier seg om ligger rundt 10 år tilbake i tid, og mye har skjedd på dette området i denne perioden. I løpet av siste år har jeg hatt en serie møter med entrepenører og bransjeforeninger der selskapene/foreningene har redegjort for sitt arbeid for å sikre en ren bransje. Jeg føler meg trygg på at forholdene i bransjen nå er ryddige og i pakt med gjeldende regleverk. At de to selskapene ønsker å bidra i et arbeid for å sikre sunne forhold i bransjen, ser jeg på som en ytterligere bekreftelse fra selskapene om at de ønsker å sikre gode konkurranseforhold også i framtida, sier Vegdirektøren.

Vegdirektøren opplyser at det er tatt ut stevning med krav om erstatning overfor entreprenørselskapene NCC Construction AS og Reinertsen AS.