- Markedet må styres

Finanskrisen viser tydelig at markedet må styres, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap). 

Han gir full støtte til de britiske kravene om et nytt internasjonalt regelverk.

– Markedskreftene er gode tjenere, men elendige herrer. Overlatt til seg selv setter markedet økonomien over styr. Det er en viktig lærdom vi kan trekke av finanskrisen, sier Stoltenberg til NTB.

Han støtter initiativet fra den britiske statsministeren Gordon Brown om en ny Bretton Woods-konferanse for å få på plass nye regler for det internasjonale finansmarkedet.

Ikke over
– Krisen har vist at det internasjonale rammeverket ikke er robust nok. Vi må se på systemer for tidlig varsling, og sørge for bedre overvåking og kontroll, sa Stoltenberg i et innlegg under Aftenpostens utenrikskonferanse i Oslo Konserthus tirsdag ettermiddag.

Han advarer mot å tro at krisen er over, selv om kurvene går i været på børsen og styringsrentene er på vei ned.

– Finanskrisen er blitt mer alvorlig enn noen kunne forutsi på forhånd. Det er altfor tidlig å si at problemene er over, men jeg er glad for at mange regjeringer har iverksatt tiltak for å få bankene til å fungere igjen. Det kan bidra til å dempe fallet i den internasjonale økonomien og sikre arbeidsplasser, sier statsministeren.

Ifølge Stoltenberg, som er utdannet økonom, er dagens finanskrise den største siden krakket i 1929.

– Selv om krisen er blitt mer alvorlig enn alle trodde bare for få uker siden, var det ingen stor overraskelse at boblen sprakk i USA. Man kan ikke leve over evne og lånefinansiere vekst i lengden, sier han.

For sent?
Til tross for at Stoltenberg selv hevder å ha forutsett at boblen sprakk i den amerikanske økonomien, har han måttet tåle kritikk for å ha undervurdert følgene av finanskrisen her hjemme.

I forrige uke la de rødgrønne fram sitt regnskap for de tre første årene i regjering. På side 80 står det rett ut at det «ikke [er] grunn til å tro at finanskrisen vil gi dramatiske utslag i Norge.»

– Først på søndag kom tiltakspakken mot finanskrisen. Handlet dere for sent?

– Vi har handlet løpende hele tiden. Pakken som kom på søndag, kom i tillegg til tiltak som alt er iverksatt. Samtidig har vi gjentatt flere ganger at det kan komme flere og andre grep etter hvert, sier Stoltenberg.