Årets Betongstasjon 2008

I sin begrunnelse skriver juryen følgende når det gjelder utvelgelsen av Årets Betongstasjon 2008. I juryen sitter Inge K. Eeg, Norcem, Hallvard Magerøy, Fabeko og Per Helge Pedersen, Byggeindustrien.

NorBetong Trondheim (Heggstadmyra)

NorBetongs betongfabrikk på Heggstadmyra preges av en gjennomført kvalitets- og miljøtenkning i alle ledd - fra mottak av tilslag til håndtering av restbetong, vaskevann og betongslam.

Fabrikken, som i utforming er planlagt av bedriftens egne ansatte, er bygget etter en grundig planlegging av produksjonsprosessen og prosessen med håndtering av restmaterialer.
Med sine seks fast ansatte - daglig leder, produksjonsleder, teknolog og 3 betongblandere - har fabrikken en høyt kompetent stab som sikrer god og jevn kvalitet.

Fabrikken er bygget med utgangspunkt i NorBetongs engasjement basert på standarden for miljøstyring ISO 14001. Det er lagt særlig vekt på å løse forhold knyttet til støv, støy, arbeidsmiljø, vinterdrift, energibehov og estetikk i tillegg til praktisk produksjon. Dette har bedriften oppnådd på en utmerket måte ved blant annet å ha faste dekker (betong + asfalt) på alle kjørbare utearealer, lukkede tilslagselevatorer opp til siloer, støyskjerming mot nabobedrifter, samt et avansert innendørs resirkuleringsanlegg og gode rutiner for gjenbruk av restbetong.

Det er lagt vekt på at fabrikken har et tiltalende utseende med et ryddig og fint beplantet inngangsparti, tiltalende bygg og en ren bilpark. Innendørs er det laget lyse og fine oppholds- og arbeidslokaler med kunst på veggene.

I tillegg til det markedsarbeidet som NorBetong gjennomfører sentralt, driver fabrikkens personale en aktiv markedsføring i form av kundemøter og temakvelder for kunder, studenter, rådgivere og lignende. Ved å anvende hvit betong til noe av bygningsmassen, har bedriften også i praksis klart å markedsføre en plasstøpt betongløsning som er godt egnet for synlige flater.

Selv om fabrikken ligger i et industriområde, er det lagt vekt på å ha gode relasjoner til naboer. Blant annet er støyskjermingstiltakene planlagt i nært samarbeid med nabobedrift.

Bedriften satser bevisst på å bidra til at det blir etablert oppgaver innen betong for studenter og bistå ved gjennomføringen av oppgavene. Videre har bedriften som målsetning å engasjere en eller flere studenter som sommerhjelp hver sommer som et bidrag til rekruttering til bransjen.
Fabrikken på Heggstadmyra er blitt en mønsterbedrift som både NorBetong AS og hele ferdigbetongbransjen i Norge kan være stolte av.


AS Lettbetong, avdeling Vestby

AS Lettbetong har i mange år utmerket seg spesielt ved å ha lagt stor vekt på utseendet av betongfabrikkene - både på bygningene og på området rundt fabrikkene. Det er ikke uten grunn at en tidligere vinner av "Årets Betongstasjon" i sin tid var bygget opp av AS Lettbetong.

I god Lettbetong-tradisjon er AS Lettbetongs fabrikk i Vestby, som har tilholdssted ved Berg ca 3 kilometer fra Vestby i Akershus, en fabrikk som blir lagt merke til på grunn av den estetiske utformingen av både bygningsmassen og utearealene. Betongfabrikken er ren og fin, med fint opparbeidet uteareale med rullesteinsbelagte skråninger, beplantning og fast dekke.

Fabrikken, som gjennomgikk en omfattende rehabilitering og modernisering i 2004 - 2005, er bygget med tanke på god plass og lett tilgjengelighet til blander og annet utstyr. Det er videre lagt stor vekt på driftssikkerhet, blant annet med 2 kompressorer.

Det eneste lille ankepunktet juryen hadde til fabrikken til Lettbetong i Vestby gikk på at det ikke er laget tilfredsstillende opplegg for håndtering av restbetongen. Restbetong og slam legges opp i en haug og leveres delvis til kunder som henter selv (som fyllmateriale) eller kjøres bort til godkjent mottak. Vaskevann går ut i en nærliggende bekk etter å ha gjennomgått sedimentering i utgravde sedimenteringsbassenger. Bedriften kunne opplyse at kommunelegen har tatt kontrollmålinger av dette vannet og funnet at det er rent.

Årsaken til at fabrikken likevel fikk prisen er først og fremst en anerkjennelse til den enorme innsatsen eieren, Ståle Esbjug, har lagt ned for å utvikle ferdigbetongindustrien i Norge. Han har på mange områder vært en foregangsmann, spesielt innen satsing på moderne og estetiske fabrikkanlegg.

Ståle Esbjug overtok virksomheten etter sin far. I årene som fulgte bygde han opp en betydelig virksomhet innen fabrikkbetong. Esbjug har ikke vært redd for å gå nye veier. Han har satt sin ære i å ha det rent i og rundt fabrikkene. Det samme gjelder bilparken. Lettbetong-bilene er alltid nyvasket. Også på miljøsiden har Esbjug gått nye veier. Ved fabrikken i Vestby har de prøvd å utnytte knust tilslag fra Grønmo fyllplass. Dette måtte de dessverre gi opp grunnet for mye urenhet i dette tilslaget.

AS Lettbetong er også kjent for å ta godt vare på folkene sine. Det er ikke mye gjennomtrekk i bedriften.

Bedriften sentralt satser på rekruttering ved blant annet å arrangere fabrikkbesøk for skoleelever og studenter ved byggfag.