Tror ledigheten vokser sterkest i eksportnæringene

Arbeidsledigheten er på vei opp. En del bedrifter i bygg- og anleggsnæringen sliter allerede, mens eksportbedriftene går dystre tider i møte.

 

Midt oppe i finanskrisen ser Statistisk sentralbyrå (SSB) seg nødt til å justere sine økonomiske prognoser for de kommende årene. Denne gang slår SSB fast at den internasjonale finanskrisen og de høye pengemarkedsrentene vil gi en svak vekst neste år. Dermed vil arbeidsledigheten øke.

- Vi tror at arbeidsledigheten vil øke raskt og at den vil være oppe i et årsgjennomsnitt på 3,8 prosent i 2010, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.
Dermed har han oppjustert ledighetstallene med 0,7 prosentpoeng siden 28. august. Neste år tror SSB at ledigheten øker til 3,2 prosent.


Tungt for eksport
Allerede viser arbeidsledighetstallene at bygg- og anleggsbransjen sliter i motbakke. Eika tror også at eksportbedriftene vil få det tungt i tiden framover.
- Eksportbedriftene kan få en dobbelt effekt, både med en svakere etterspørsel ute og en sterkere krone, sier han til NTB.

Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri bekrefter at flere eksportbedrifter sliter.

- Vi merker at når det stopper opp i USA og Vest-Europa, så flytter problemene seg til Norge. Eksportbedriftene merker det både på kredittsiden, men også på markedssiden, sier Sunde til NTB.

En rekke bedrifter som er i gang med eller vurderer permitteringer tar hver dag kontakt med bransjeforeningen Norsk Industri.

- De følger alle det samme mønsteret, nemlig at kundene deres internasjonalt har fått bråstopp og det er meldt inn til de norske underleverandørene. Stopper det ute, stopper det hjemme, sier Sunde.

Forutsetninger
Bransjedirektøren mener at de pengepolitiske virkemidlene som regjeringen lanserte søndag er fornuftige og går i riktig retning, men vet ikke om det er tilstrekkelig, det vil de nærmeste dagene gi svaret på.

- Det viktigste er at Finansdepartementet, regjeringen og Norges Bank for alvor har tatt innover seg hva som skjer, sier Sunde.

SSB-forskeren vil ikke uttale seg om myndighetenes krisepakker og virkningen av dem, men legger som en viktig forutsetning inn i sine prognoser at myndighetene gjør det som trengs for å stabilisere og normalisere finansmarkedet raskt.

- Hvis ikke vet vi ikke hva som skjer, sier Eika.

Rentenedgang
SSB ser også for seg en stor rentenedgang de neste årene, og tror at styringsrenta i 2010 vil være nede i 3 prosent. Dagens styringsrente er på 5,75 prosent. Samtidig tror SSB at boligmarkedet vil fortsette på lavgir og at realprisene på boliger vil falle fram til neste konjunkturoppgang i 2011. SSB tror også at konsumveksten blir lavere de neste årene og at næringslivsinvesteringene i Fastlands-Norge går ned.