På besøk i sultanens harem

Nærmere edens hage kunne vel ikke de gamle sultanene ha det - i landet rundt Bosporos-stredet der vi i dag finner storbyen Istanbul i Tyrkia. De hadde sine enorme palasser med all verdens rikdom, de hadde flotte hager - og de hadde sitt harem.

 

I dag er både sultanene og haremsdamene borte. Men bygningene står der - og det samme gjør de fantastiske blomstene, buskene og trærne. Dette er en by som ligger på to kontinenter - Europa og Asia. Byen har vært gjennom mange dramatiske tider med ulike herskere. Byen er en enorm smeltedigel som i dag rommer mellom 14 - 16 millioner mennesker. Ingen vet egentlig hvor mange som bor innenfor bygrensene, som har en radius på 140 km.

Veiene fra Roma
Nylig var redaktøren med representanter fra Byggevareindustrien i Norge som hadde lagt årets fagtur til nettopp Istanbul. Som alltid på disse turene er arkitektprofessor Thomas Thiis-Evensen med som cicerone. Han er en fantastisk, inspirerende og kunnskapsrik forteller.

Han har fulgt med på tidligere turer til Roma, Paris, St. Petersburg, Madrid og Firenze. Mottoet for reisene er "Veiene fra Roma".

Roma Nova
Når man nå kommer til Istanbul kommer man i bokstavelig forstand til det andre Roma. Byen ble nemlig i sin tid kalt Roma Nova - den nye Roma. Den romerske keiseren Konstantin flyttet i 330 til Bosporos-stredet for å anlegge den nye hovedstaden i Imperiet. Med på det enorme flyttelasset hadde han med seg "halve" Roma. Byen ble selvsagt kalt Konstantinopel.

Vi skal ikke ta hele historien om utviklingen av det som er dagens Tyrkia. I det kristen-bysantiske riket oppsto muhammedanismen som egentlig er en kjettersk variant av kristendommen i følge arkitektprofessoren. Og muhammedanerne vant frem - og i 1453 tok de over makten. Romerriket gikk til grunne. Det kristne Europa følte seg truet av ottomanene fra Istanbul helt opp til 1700-tallet.

Frelseren Atatyrk
Så kom den store politikerne Atatyrk som er det moderne Tyrkias far. Han henger det bilder over alt. Det var på 1930-tallet han startet vestliggjøringen. Han klarte også det kunststykke å få folk av ulike religiøs legning til å bo sammen. Men det store flertallet av folket i Tyrkia i muhammedister.

Mange minnesmerker
Når man vandrer rundt i folkehavet i storbyen Istanbul så treffer man på minnesmerker overalt. Det er gamle borger, det er statuer og det er slott og herskapelige hus. Selvsagt har en slik by en kjempemessig basar hvor man kan bli lurt trill rundt. Men det som preger byen rundt det viktige stredet er vegetasjonen. Det er en grønn by. Det er parker og hager overalt - det er egentlig mest lave hus (langs Bosporosstredet er det forbud mot høyhus - og der vokter man sine grønne lunger for alt de er verdt).