Tidligere Hydro-sjefer i strupen på Libya-gransker

StatoilHydros hovedgransker, Karen A. Popp, vil ikke kommentere uttalelsen fra fire tidligere Hydro-direktører om at hun har fordreid fakta om Eivind Reitens rolle i Libya-saken.

- Popp er på ferie med familien og ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, sier advokat Jørgen Stang Heffermehl i Simonsen Advokatfirma DA til NTB.
I en felles pressemelding lørdag går de tidligere Hydro-direktørene Egil Myklebust, Thor Håkstad, Leiv L. Nergaard og Thorleif Enger hardt ut mot StatoilHydros gransking av Libya-avtalene. Alle satt i konsernledelsen i Norsk Hydro sammen med Eivind Reiten da Norsk Hydro kjøpte Saga i 1999.

De reagerer på Karen Popps uttalelse til mediene tidligere denne uken om at det bare er Hydros konsernsjef Eivind Reiten selv som har forklart at han ikke hadde noen kjennskap til avtalene som Hydro inngikk med libyeren Abdurrazag Gammudi.

- Denne uttalelsen er simpelthen ikke riktig. Vi er minst fire stykker som i avhør har sagt det samme som Reiten - at han ikke visste noe om det, og at konsernledelsen ikke visste noe om saken, sier tidligere konsernsjef i Norsk Hydro, Egil Myklebust, til NTB.

- Urimelig avgangskrav
Myklebust peker på at Reiten på dette tidspunktet ikke hadde noe å gjøre med oljedivisjonen, men var ansvarlig for lettmetall.

De fire eksdirektørene mener Reiten har blitt urettmessig trukket inn i saken, og at kravet om at han må gå av er urimelig.

- De som krever hans avgang basert på det sjefsgransker Karen Popp har sagt, baserer da kravet på et feil faktum. Jeg reagerer på at hun driver en direkte prosedyre etter å ha avsluttet sin oppgave med å etablere et faktagrunnlag, sier Myklebust.

Informerte ikke
Myklebust har forklart til utvalget at han som konsernsjef visste om Libya-saken, men at den ble håndtert utenfor konsernledelsen.

- Det er en realitet at jeg på det tidspunktet ikke så noen grunn til å involvere flere enn nødvendig i saken. Jeg visste at vi fikk et tilbud om å motta utforskningslisenser en stund etter at vi hadde overtatt Saga, men kom fram til at dette tilbudet ikke var forenlig med Hydros etiske regelverk. Derfor var min konklusjon at Hydro gradvis måtte trekke seg ut av Libya, sier Myklebust.
Han understreker imidlertid at han ikke hadde noen kjennskap til avtalen som ble inngått i februar 2000 og som har kommet i granskernes søkelys som en mulig korrupsjonssak.