To verdige betongvinnere

Etter en samlet vurdering bestemte juryen at to fabrikker får prisen Årets Betongstasjon 2008. Vinnerne ble AS Lettbetong (Vestby) og Norbetong (Trondheim). 

Det er alltid stor konkurranse om å bli Årets Betongstasjon. Juryen vurderte en rekke kandidater. Det ble foretatt flere bedriftsbesøk.

Det stilles i dag stadig større krav til ferdigbetongprodusentene. Dersom de minste fabrikkene skal ha mulighet til å være med i konkurransen med de helt nye og store fabrikker, må det også utvises en del skjønn.

Vaskeprosessen
Denne gang har styret i Fabeko bedt juryen spesielt om å se på hvordan fabrikkene løser vaskeprosessen og hvor man gjør av den betongen som bilene kommer tilbake med. På dette området er det mange kreative løsninger. Noen er kanskje i overkant kreative i forhold til de krav juryen stiller.

– Vi er ikke opptatt av at alle skal ha fullstendige, avanserte vaskesystemer, men i det minste bør det være sedimenteringsanlegg slik at man har kontroll over det som går tilbake til naturen. I Fabeko finnes tegninger over enkle anlegg som det ikke vil koste all verden å lage. Bruker man den restbetongen som kommer inn blir dette tilnærmet gratis. Flere av kandidatene som ble vurdert denne gang har et forbedringspotensial. Tar man tak i dette blir det nok snart en pris, sier Hallvard Magerøy, daglig leder i Fabeko og medlem av juryen.

Ståle Esbjug – en foregangsmann
Det eneste lille ankepunktet juryen hadde til fabrikken til Lettbetong i Vestby gikk på det samme. Men bedriften opplyste at kommunelegen har tatt kontrollmålinger av vannet som går inn i vannsystemene, og disse målingene er helt rene.

– Årsaken til at fabrikken likevel fikk prisen er først og fremst en anerkjennelse til den enorme innsatsen eieren, Ståle Esbjug, har lagt ned for å utvikle ferdigbetongindustrien i Norge. Han har på mange områder vært en foregangsmann, spesielt innen satsing på moderne og estetiske fabrikkanlegg, heter det i juryens begrunnelse.

Store som liten
Motto for Lettbetong er ”Store som liten”. Det er en treffende karakteristikk. Ståle Esbjug overtok virksomheten etter sin far. I årene som fulgte bygde han opp en betydelig virksomhet innen fabrikkbetong. Noen av fabrikkene er solgt (Oslo og Fetsund), men han eier fortsatt fabrikker i Mysen og Vestby. Spesielt i Oslo, Akershus og Østfold har Lettbetong stått sterkt.

Administrasjon og hovedkontor har tilholdssted ved Mysen-avdelingen som ligger på Mona i Eidsberg Kommune i Indre Østfold. Vestby-avdeling har tilholdssted ved Berg i Vestby i Akershus fylke, ca 3 km fra Vestby sentrum mot Hvitsten. Fabrikken ble restaurert og modernisert i 2004- 2005.

Esbjug har ikke vært redd for å gå nye veier. Han har også satt sin ære i å ha det rent i og rundt fabrikkene. Det samme gjelder bilparken. Lettbetong-bilene er alltid nyvasket. Han har også tatt godt vare på folkene sine. Det er ikke mye gjennomtrekk i Lettbetong.

For en tid siden ble Esbjug alvorlig syk. Men han reiste seg og kom tilbake. I mellomtiden bidro både kona og sønnen til at hjulene gikk rundt. Kona Grete er fortsatt en krumtapp i bedriften.

Ståle Esbjug har drevet med ferdigbetong siden 1974.

I de siste årene er det bygget en rekke kjempestore lagerbygg i området. De fleste har betong fra Vestby.

Norbetong, Trondheim (Heggstadmyra)
Olav Røe i Norbetong er en driftig herre. Han leder Norbetongs virksomhet i denne del av landet. Han har de siste årene vært sterkt engasjert i oppbyggingen av nye fabrikker både i Trondheim og i Orkdal. Her er det bygget opp to helt nye fabrikker som må karakteriseres som noe av det mest moderne og avanserte vi har i Norge. Dette har selvsagt kostet en god del penger, men Norbetong mener at dette har vært en meget god og riktig investering.

Prestisjeleveranse
En av leveransene Norbetong er spesielt fornøyd med å ha fått i denne regionen gjelder Skansenløpet. Det er en betongkulvert som er en del av Nordre avlastningsvei i Trondheim. Prosjektet er spesielt, da mye av støpingen foregår under vann. Prosjektet setter også store krav til begtongleverandøren da det skal leveres store volumer på kort tid. Slikt krever god planlegging og gode logistikkløsninger.

Nordre avlastningsvei utgjør et viktig ledd i det som skal bli et helhetlig transportsystem for Trondheim, og veien skal danne et avlastende hovedveinett. Avlastningsveien er totalt på snaut fem kilometer, og i strekningen inngår en tunnel og to kulverter.

Skansenløpet er 450 meter langt, og skjærer gjennom havnefronten – Skansen – i Trondheim sentrum.

Ferdigbetong
Fabrikken, som i utforming er planlagt av bedriftens egne ansatte, er bygget etter en grundig planlegging av produksjonsprosessen og prosessen med håndtering av restmaterialer.

Fabrikken ble bygget ny på nyervervet tomt i 2006 i et industriområde på Heggstadmyra i Heimdal.

Norbetong har 24 betongfabrikker i Sør-Norge – fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør, samt eierandeler i ytterligere 16 betongstasjoner. Norbetong har også mobile betongstasjoner som kan settes opp i forbindelse med store prosjekter.