Storebrand blir mer norsk

Når de to islandske finansinstitusjonene Exista og Kaupthing nå selger seg ut av Storebrand vil den norske eierandelen i selskapet trolig øke. 

Det er imidlertid høyst usikkert om staten blir ny aksjonær i selskapet, slik rødgrønne finanspolitikere har tatt til orde for.

– Dette er en kjent ryggmargsrefleks hos rødgrønne politikere, men utover det har jeg ingen kommentarer, sa finansminister Kristin Halvorsen på direkte spørsmål om statlig aksjekjøp i Storebrand, da hun torsdag besøkte Sparebankforeningens årsmøte.

Norske Gjensidige har allerede overtatt en aksjepost på 8,7 prosent som islandske Exista hadde i Storebrand. Posten er overtatt under forutsetning av at Gjensidige dermed får anledning til å eie mer enn 20 prosent i Storebrand.

Islandske Kaupthing sitter på 20 prosent av aksjene i Storebrand. De skal selges og Kaupthing er i øyeblikket i markedet for å sikre at en så stor post selges samlet med en premie.

Torsdag formiddag var Storebrand børsvinner med en oppgang på rundt 25 prosent. Salget av aksjene vil dermed innbringe minst 2,5 milliarder kroner til den hardt rammede islandske finansinstitusjonen.