Tror renten settes ned på framskyndet rentemøte

Økonomene tror at Norges Bank vil senke styringsrenten når banken neste onsdag holder rentemøte, to uker før det planlagte rentemøtet skulle finne sted.
 

Norges Bank har ordinært hovedstyremøte 15. oktober, og styret vil benytte dette møtet til å vurdere styringsrentens nivå. Det egentlige rentemøtet skulle holdes 29. oktober.

Koordinert renteaksjon
I et forsøk på å bremse den finansielle krisen ble det onsdag klart at USAs sentralbank, Federal Reserve, senker styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent, mens Den europeiske sentralbanken senker renten med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Det samme gjør sentralbanken i Canada.
Bank of England og den sveitsiske sentralbanken valgte også å delta i aksjonen onsdag, og Sveriges sentralbank senket sin rente til 4,25 prosent. Den norske styringsrenten ligger på 5,75 prosent.

- Finanskrisen har spredd seg hurtig over landegrensene. Rentereduksjonen vi nå ser, er samordnet av de store landene. Det er gledelig at de store landene samler seg om tiltak som kan lette markedssituasjonen. Norges Bank vil vurdere virkningene av tiltakene, som er satt inn, over noe tid, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Kommer etter
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror at Norges Bank kommer til å følge de andre sentralbankene og vil senke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng neste onsdag.

- Vi må huske at situasjonen er annerledes i Norge, vi har ikke noen krise i økonomien slik vi ser i andre land. Det virker sannsynlig at Norges Bank også tenker på et rentekutt, men jeg tror de velger å gå forsiktig fram, sier Bruce til NTB.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir Bank mener det er skuffende at Norges Bank ikke satte ned styringsrenten allerede onsdag, som de øvrige sentralbankene.
- Jeg syns det er skuffende at Norges Bank ikke vil bidra i et globalt forsøk på å bedre den økonomiske krisen, men i stedet velger å stå passivt på sidelinjen, sier Holvik. Islandske Glitnir Bank står selv midt oppe i den finansielle krisen.
Holvik tror at styringsrenten vil bli satt ned med hele 0,5 prosentpoeng.

- Jeg venter at de følger etter de andre sentralbankene og kutter 0,5 prosent, sier hun.