NHO:Politiserer Tariffnemnda

Regjeringen ønsker å bruke Tariffnemnda til et politisk verktøy for mest mulig allmenngjøring av tariffavtaler, konstaterer NHO-direktør Sigrun Vågeng.

 

Regjeringen la frem sin andre handlingsplan mot såkalt sosial dumping i forbindelse med statsbudsjettet tirsdag. Her foreslås det at saksbehandlingsreglene og kravet til dokumentasjon endres slik at det blir enklere å allmenngjøre tariffavtaler. Regjeringen signaliserer dessuten at det er ønskelig med allmenngjøring i nye bransjer, slik som hotell- og restaurant-, og renholdsbransjen.

- Det skapes et inntrykk av at all avlønning som ikke skjer etter norske tariffavtaler er ensbetydende med sosial dumping, sier Vågeng, som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Jussen på hylla

- Regjeringens forslag innebærer at jussen legges på hylla. Dersom dokumentasjonskravet reduseres, vil spørsmålet om å allmenngjøre i realiteten være en politisk beslutning. Behovet for en egen nemnd, bestående av jurister for å avgjøre sakene, kan det dermed stilles spørsmål ved.

- Det er ikke nemndas oppgave å treffe politiske beslutninger. Da er det mer riktig at Regjeringen selv tar hånd om sakskomplekset og gir lover og forskrifter, på lik linje med andre saksfelt.

Solidaransvar

I statsbudsjettet har Regjeringen videre varslet om at de vil igangsette en utredning av en modell for solidaransvar for lønn innenfor områder der det er allmenngjort tariffavtaler. Noen eksakt definisjon av begrepet er ikke gitt, men slik NHO har forstått det ligger det et krav om at en oppdragsgiver og eventuelt også dennes hovedentreprenør/leverandør skal pålegges direkte ansvar for utbetaling av lønn overfor ansatte helt til bunns i en kontraktskjede.

- Vi mener det er viktig at oppdragsgivere gjør skikkelig forundersøkelser før de inngår kontrakter med underleverandører og/eller underentreprenører. Bedriftene skal oppføre seg ordentlig. Men solidaransvar vil være en ny, uforutsigbar belastning for de seriøse bedriftene og være uten effekt for de useriøse, sier Vågeng.