Oslo Børs krymper med 2 prosent

Etter en kortvarig oppgang tidlig tirsdag morgen, begynte det å gå nedover på Oslo Børs tirsdag formiddag. Ved 11-tiden var hovedindeksen ned 2,06 prosent til 271,44 poeng. 

Utviklingen i Oslo var identisk med situasjonen i resten av Europa, der de store børsene først gikk opp, og deretter begynte å falle utover dagen. I London er investorene bekymret for finanssektoren etter at Storbritannias nest største bank, Royal Bank of Scotland, falt med 30 prosent etter en times handel.

I Oslo var utviklingen mer blandet. Bankkonsernet DnB NOR kunne vise til en vekst på 1,11 prosent etter to timers handel, mens forsikringsselskapet Storebrand krympet med 9,87 prosent.

Tungevektere i fall
Nedover gikk det også for noen av de andre tungvekterne på Oslo Børs. Gjødselprodusenten Yara falt 0,32 prosent, solenergiselskapet REC dalte 3,27 prosent og Telenor var ned 0,14 prosent.

Hydro var ned 1,24 prosent ved 11-tiden tirsdag. Hydros nedgang kom få timer etter at konsernet meldte om kjøp av egne aksjer. Hydro kjøpte mandag 1.160.000 egne aksjer til en kurs på 33,93 kroner per aksje.

Hydro gjorde det samme i forrige uke, da til en kurs på 35,61 kroner per aksje. Kjøpet skjer i henhold til et vedtak i Hydros generalforsamling i mai i år som åpner for at Hydro kan kjøpe aksjer i eget selskap på opp til 2,25 milliarder kroner fram til mai neste år.

På plussiden på Oslo Børs tirsdag formiddag lå StatoilHydro med en ørliten vekst på 0,16 prosent.

Tidligere på morgenen var de store selskapene på plussiden og bidro til å løfte hovedindeksen med godt over 2 prosent.

Olje og statsbudsjett
Oljeprisen fortsetter å øke, uten at Oslo Børs ser ut til å la seg påvirke i altfor stor grad. Et fat nordsjøolje gikk tirsdag formiddag for 85,14 dollar, en oppgang på 1,74 prosent.

Med en nedgang på rundt 2 prosent tirsdag formiddag, ser ikke investorene på Oslo Børs ut til å la seg berolige av finansminister Kristin Halvorsen (SV). Hun sa tidlig tirsdag morgen at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 riktignok ikke er skreddersydd for å håndtere finanskrisen, men hun tror budsjettet kan skape ro i norsk økonomi.