Anleggskostnadene 2,7 prosent opp

Byggekostnadsindeksen for veganlegg økte med 2,7 prosent fra 2. til 3. kvartal 2008, viser tall fra SSB. 

Fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år har byggekostnadene for veganlegg steget med hele 10,1 prosent.

Kostnadene for bygging av betongbru økte mest siste kvartalet, med 3,8 prosent. Byggekostnadene for veg i dagen og fjelltunnel steg med henholdsvis 2,6 og 1,9 prosent i den samme perioden.

Fortsatt er det økningen i materialkostnadene som bidrar mest til veksten i byggekostnadene. De totale materialkostnadene for veganlegg økte med 6,2 prosent fra 2. til 3. kvartal i år. Blant annet har vekst i stålprisene gitt sterk kostnadsvekst for bruprosjekter og betongkonstruksjoner generelt.

Høy kostnadsvekst siste år
Fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år steg byggekostnadene for veganlegg med 10,1 prosent. Kostnadene for bygging av veg i dagen har steget mest, med 11,1 prosent. Kostnadene for bygging av betongbru og fjelltunnel økte med respektive 10,2 og 7,4 prosent.

Fortsatt sterk vekst i asfalteringskostnadene
Kostnadene til asfaltering av veger økte med 8,4 prosent fra 2. til 3. kvartal i år, og er nå 20,7 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor. Det er økte priser på bitumen som er den viktigste årsaken til kostnadsveksten. Bitumen er en viktig innsatsfaktor i produksjon av asfalt. Materialkostnadene til asfaltering steg med 14,2 prosent siste kvartal og med 32,2 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år.

Kostnadene for vinterdrift av veger steg med 1,2 prosent det siste kvartalet og er 8,8 prosent høyere enn for ett år siden.