Godt statsbudsjett

Statsbudsjettet synes å være et godt utgangspunkt for å begrense skadevirkningene i Norge etter finanskollapsen i verden. Det er et godt budsjett. Men vi forventer en del endringer og tilpasninger som følge av finanskrisen. Etter vårt syn må sentralbanksjefen nå øyeblikkelig senke styringsrenten kraftig slik at det totale rentetaket går ned i Norge.

Dette synes å være den eneste medisinen som virker. Det er all grunn til å ta finanskrisen med stort alvor. Det at staten Island kan gå konkurs viser hvor dyp og alvorlig denne krisen er.

Vi er selvsagt opptatt av byggenæringen - og etter en rask gjennomlesning av de viktigste budsjettkapitlene - synes vi at næringen har all grunn til å være fornøyd med mange av de budsjettforslag som kommer. Det kanskje mest gledelige er at det blir brukt mer penger til anlegg. Jernbane er en budsjettvinner - men det blir også brukt mer penger til vei. Totalt snakker vi om en ekstra bevilgning på ca. 3 milliarder kroner. Det er bra.

Ellers har vi lenge visst gjennom budsjettlekkasjene at det kommer ordninger som gjør at man kan starte en storstilt rehabilitering av skolebygg. Det kommer også bevilgninger som gjør at man kan vedlikeholde andre offentlige bygg. Det er også bra.

Kommunesektoren som er en stor oppdragsgiver for byggenæringen, er også en budsjettvinner.

Det er nå viktig at man følger utviklingen tett fremover. Statsbudsjettet kan være redningsplanke for mange arbeidsplasser i byggenæringen de neste årene i og med at boligbyggingen har gått så mye tilbake. Men det er fortsatt viktig at vi har et minstemål når det gjelder bygging av nye boliger. I dagens finansielle situasjon tyder alt på at Husbanken igjen blir viktigere.

Dersom det blir stans i all boligbygging, vil vi lage et uoverstigelig problem om noen år. Og det kan bety at vi igjen får en kostnadseksplosjon på boliger - og det er ikke bra for landet.

Det synes som om det er mange vinnere i dette budsjettet. Regjeringen vil selvsagt bli kritisert fra alle kanter. Noen mener at det brukes for mye penger, mens andre mener at det brukes for lite. Det er selvsagt mange sider ved budsjettet vi kunne ha sett annerledes. Men det viktigste nå er at vi har et instrument som også kan bidra til å takle finanskrisen. Det er på kort sikt den aller viktige jobben myndighetene og politikerne nå har og hanskes med. I denne stund er det ikke rom for å krangle om de små ting - det vil bare gi politikerforakt.

Vi har ofte kritisert finansminister Kristin Halvorsen. Men den finanstalen hun holdt i dag er noe av det beste en finansminister noensinne har holdt. Det er ikke tvil om at finanskrisen har seget inn i Finansdepartementet - og statsbudsjettet har mange virkemidler for å begrense skadevirkningene i Norge. Hun brukte faktisk mye tid av sin tale på å beskrive hvilke tiltak man nå setter inn for å sikre sysselsettingen i bygge- og anleggsnæringen.

Ellers er det selvsagt mange ik byggenæringen som er glade for at det blir 1 000 nye studenthybler og 1 000 nye sykehjemsplasser. Når vi samtidig vet at det blir bevilget mer til kirker og skoler, betyr det at arbeidsplasser sikres.

Det kanskje viktigste i hennes tale var at vi må endre våre holdninger til vedlikehold. Vi har et enormt offentlig etterslep på grunn av at politikerne ikke har brydd seg om å ta vare på de verdier vi har.

PS

Ellers er vi i Byggeindustrien/bygg.no opptatt av de saker som tjener byggenæringen best. Når regjeringen i sitt statsbudsjett kommer med forslag som næringen lenge har arbeidet for og som betyr mye for sysselsettingen, er vi fornøyd.  Om vi stemples til ett bestemt pari av den grunn kan vi leve med. Men vi ville ha kommet med tilsvarende kommentar uansett hvilken Regjeringen som har lagt frem et slikt budsjett. Det betyr ikke at vi er enig i alle punkter, så langt derifra.