- Budsjettet gjør finanskrisen verre

- Finanskrisen krever et budsjett som styrker egenkapitalen i bedriftene. Regjeringen gjør det motsatte, sier NHOs adm. direktør Finn Bergesen.

- I motsetning til ellers i Europa foreslår regjeringen å øke skattene på bedriftenes egenkapital gjennom høyere formuesskat og høyere arveavgift på svært mange bedrifter. Det betyr at bedriftenes investerings- og konkurranseevne svekkes. Det er tvilsomt om regjeringens forslag til statsbudsjett stimulerer til rentekutt så lenge bruken av oljepenger øker med 14 milliarder. Det vi trenger i disse tider er et verdiskapingsbudsjett for å sikre arbeidsplasser og vekst, legger Bergesen til. 

- Situasjonen krever et budsjett for framtidig verdiskaping selv om arbeidsmarkedet fortsatt er preget av lav ledighet, finnes det også ledig kapasitet, som i bygg- og anleggsbransjen. Det er gledelig at regjeringen har funnet plass til klart økte bevilgninger til vei og jernbane. Også viktige deler av forskningen kommer bedre ut i neste års statsbudsjett, heter det i meldingen fra NHO.

- Den økonomiske situasjonen kan bli verre neste år. I så tilfelle kan budsjettet justeres til våren. Men inntil da er det viktigste å få vedtatt et budsjett som gir rask rentenedsettelse og sikrer arbeidsplasser og fortsatt vekst, avslutter Finn Bergesen.