Klart for rentenedgang

Av de lekkasjer som er kommet fra statsbudsjettet så langt, viser at budsjettet ikke er til hinder for en rentenedgang. Nå er det bare godbitene som er lekket så langt, men mange av de opplysningene som er kommet er helt i tråd med de budsjettvalg vi anbefaler. For byggenæringen tyder alt på at dette blir et bra budsjett - og det vil bidra til å opprettholde sysselsettingen i den viktige næringen for landet.

 

Det har alltid vært slik at sterke og markante statsråder er budsjettvinnerne. Slik er det også denne gangen. Den store seierherren synes å være Erik Solheim som har fått økt sine budsjetter i bistand og miljø med 25 prosent.

Vi forstår selvsagt at finanskrisen som har eksplodert de siste par ukene, ikke er innarbeidet i budsjettet. Men det er umåte viktige at man allerede nå setter i gang flere tiltak for å hindre at krisen vokser seg stor også i Norge. Da må sentralbanksjefen på banen - og den eneste medisinen som nå synes å hjelpe er at renten settes ned - og det med minst en prosent.

Det som skjer på Island er alarmerende. Det at landet kan gå konkurs viser hvor dyp denne krisen er. Nå har en del islendinger alltid vært vant å ta store sjanser, og de som har stått i spissen for landets banknæring, har opplagt gått langt utover sine fullmakter. Mange har også vært mer opptatt av å berike seg selv enn å ta vare på landets interesser.

Mange har falt for eget grep den senere tid. Dette kan også bli en fare for Fremskrittspartiet som har kommet med en del oppsiktsvekkende uttalelser vedrørende finanskrisen. Det er kommet uttalelser som kan tyde på at partiet ligger til høyre for president Georg W. Bush i USA. Det sier ikke lite.
Det har vist seg før - og vi har bevis nok denne gangen også - en del finansfolk har ikke magamål - og når bonuser og gyldne fallskjermer glitrer, er det som om alt vett og forstand forsvinner. Det er ikke måte på hvilke snarveier man er villig til å ta for å oppnå egen gevinst.

Dette er nok saker vi kommer tilbake til. I løpet av dagen i dag vil vi bringe oppdaterte opplysninger om statsbudsjettet - og når vi har sett mer på helheten vil det komme en ny kommentar.