Bruker mer oljepenger

Regjeringen vil bruke 92 milliarder oljekroner i 2009. Det er 14 milliarder mer enn i år. Handlingsregelen brukes fullt ut. (Se video)

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) bruker 4 prosent av forventet realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland, noe som betyr at handlingsregelen brukes fullt ut. I sine tidligere budsjett har den rødgrønne regjeringen vært med tilbakeholden med bruk av oljepengene.

Regjeringen mener at forslaget til statsbudsjett vil bidra til en stabil utvikling av norsk økonomi, og at Norge står bedre rustet enn mange andre land til å møte et internasjonalt økonomisk tilbakeslag.

To hensyn
Den rødgrønne regjeringen mener at budsjettet balanserer to hensyn. På den ene siden hensynet til å unngå høy kostnadsvekst og ytterligere tap av konkurranseevne for norsk næringsliv. På den andre siden hensynet til at vekstimpulsene fra verden rundt oss kan bli betydelig lavere i årene framover enn det som har vært tilfelle de siste årene.

Formuesskatt
Regjeringen vil øke skattene for dem med stor formue, foreslår å fjerne 80-prosentregelen i formuesskatten og øke formuesverdien av næringseiendom. Samtidig foreslås det å øke bunnfradraget i formuesskatten og redusere arveavgiften for de fleste. Siden 2006 mener regjeringen 920.000 personer har fått lettelser i formuesskatten.

 

Les mer her:

Nasjonalbudsjettet 2009 (St.meld. nr. 1)

Statsbudsjettet 2009 (St.prp. nr. 1)

Skatte-, avgifts- og tollvedtak 2009 (St.prp. nr. 1)

Skatte- og avgiftsendringer 2009 (Ot.prop. nr. 1)