SV vil ha lyntog på fire strekninger

Får SV viljen sin vil det i fremtiden ta to og en halv time med tog til Oslo fra Bergen. Partiet vil bygge høyhastighetstog på fire strekninger.

 

Tog blir ikke konkurransedyktig i forhold til fly før vi kommer ned i to og en halv time. Da er det duket for høyhastighetstog som kan kjøre 250 kilometer i timen, sier Audun Lysbakken til Bergens Tidende.

Nestlederen i SV leder arbeider med nytt stortingsvalgprogram som skal presenteres 22. oktober. Men posten om jernbanesatsingen er alt ferdigbehandlet.

Får SV det som de vil, kan arbeidet med høyhastighetsbane starte i 2015 på strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim, Oslo-Stavanger og Oslo-Göteborg.
Audun Lysbakken er verken engstelig for de teknologiske utfordringene eller ulykkesfaren når tog farer av gårde med en fart som er opptil flere ganger så høy som i dag. Han viser til erfaringer fra utlandet, hvor ulykker sjelden inntreffer. At lange strekninger vil gå gjennom tunneler, endrer ikke dette.
- Det har skjedd utrolig mye innen ingeniørkunsten siden jernbanetraseene ble bygget på 1800-tallet. Men jernbanen har vært ekstremt nedprioritert her til lands, sammenlignet med alle andre land i Europa. Norge er et jernbanepolitisk u-land, rett og slett, sier SV-politikeren.